30.12.10

383 : cuti oh cuti..

esok cuti lagi..
kita ni asyik dpt cuti free sesaje..
bila nak produktif nya
patut ler negara kita terkenal dgn negara yg paling byk cuti..
nampak benor pemalas nya rakyat malaysia ni ye..


emm...cuti je lah ek..

28.12.10

382 : pompuan Indon wangi ke?

pagi ni aku agak bersemangat utk ke pejabat
sebab nya...
nak tau sebab apa?



sebab nya
dlm minggu ni aku keje half day tetiap hari
kerana, nak clear kan cuti tahunan aku


oleh kerana mood yang lebih baik
arini aku tersembur minyak wangi lebih dr biasa..



tiba-tiba..



"ish..wangi nya mak harini?" kata Amira

"macam orang Indon jerk"..kata Amira lagi



pelik..apa kaitan wangi dgn pompuan Indon ?
pernah ke Amira berjumpa pempuan Indon? moskel jugak nih..
pompuan Indon kat Mesia ni memang wangi-wangi ke?
sumpah, aku tak tau....dan tak ingin nak ambik tau pun



yang aku tau
perlawanan bola lagi sekali ni
Malaysia mesti menang
Indon kalah..



jangan emo yea....

27.12.10

381 : persiapan sekolah

cuti 2 3 hari ni memang penat
penat...biasa lah, persiapan buka sekolah
minggu depan dah sekolah bermula
cepat sungguh masa berjalan

seperti biasa..
pergi beli peralatan sekolah, baju, kasut, buku-buku, beg dll
dah ler duit kopak..
yang paling aku letih..
bila tiba bab menjahit lencana sekolah & tag nama
sesuatu yg sungguh aku benci bila
setiap kali sekolah buka

sebabnya
aku ni mmg jenis jari jemari keras
nak menjahit..mmg terasa amat susah
meski pun hnya menjahit sembat pada lencana & tag nama
mencik tau...fenatttt sesangat

masa aku sekolah dulu
lebih senang
guna lencana yg ada pin..
tak perlu beli banyak2..satu cukup
just pin kan aje kat uniform
tkde ler mcm sekarang,
kalau ada 4 pasang baju
kena jahit 4 biji lencana & 4 tag nama
byk belanja...buang masa menjahit lagi..

sungguh memenatkan..
sib baik lah kena buat keje ni setahun sekali
klu sebulan sekali...tirus jari I tau...
meahhahaaha...

23.12.10

380 : tajam & tumpul


(sila abaikan gambar kaki yang berkarat itu yea)

cuba korang tengok gambar di atas...apa perbezaan nya?

yes...bentuk hujung kasut...satu tajam dan satu lagi tumpul atau domok..korang paham ke ni?

aku baru je membeli 2 pasang kasut..yang brand nya ntah haper-haper..murah jer..aku mana mampu beli kasut mahal2...korang kena percaya.

kelakar kan...bila tengok hujung kasut yang tajam tu. masa nak beli asben aku pun tergelak...bila tengok hujung yg begitu tajam.."ini kalau tendang orang..tembus perut nya" itu komen ikhlas dr encik asben..yg satu lagi tu pulak domok or dempak hujung nya.."yang ini macam mulut katak je"..komen encik asben lagi. (ye ke rupa tu muncung katak? ish..)

kesimpulan nya..ke dua dua pasang kasut ini sungguh selesa di pakai..meski pun harga nya..murasssss

daaa.....


379 : Resdong

korang mesti pernah dengar atau tahu apa itu Resdong kan?
ini lah penyakit keturunan aku...boleh kata kan dari mak pak smpi kami adik beradik
semua ada penyakit ini, just that, ada yg teruk and ada yg tk berapa teruk

Resdung atau sinusitis dalam bahasa perubatan nya..terlalu sinonim dgn kita semua.
Ianya adalah alahan atau allergy kepada habuk, kutu, pijat dan yang paling utama ialah
makanan.

Tanda-tanda Resdung ialah apabila kerap kali gatal gatal pada hidung, kerap bersin, berhingus
atau berkahak pada waktu pagi, ataupun mata yang selalu berair..

Begitu juga lah dengan saya.....sangat sensitip kpd makanan laut seperti udang, sotong, kerang dll. Bila makan saje..next minute terus gatal gatal atau pun bengkak bengkak pd badan serta muka..teruk kan??? Lagi tak mau pantang makan....aku ni pantang nampak makanan....makan...makan...




Selepas aku mencuba pil ini..yang harga nya amat berpatutan, hnya RM 16.90 sebotol. Aku rasa ada perbezaan nya..lepas makan makanan laut..aku tak lagi gatal-gatal. Alhamdulillah..
Aku tak perlu lagi ambil ubat allergic dari hospital atau klinik..kerana ubat-ubat ni aku rasa boleh menggemuk kan badan meskipun takde steroid...emmmm...ntah lah...
susah kalau dah alah atau allergy ni....
hari hari kena telan obat... :)

22.12.10

378 : skin care



mesti ramai yang dah tahu gambar produk di atas..
yes..betul..Safi Rania

oleh kerana ramai yang memuji akan keberkesanan nya,
maka saya dengan rela hati mencuba produk ini
memandangkan harga nya yg mampu di beli, kualiti pulak bagus..di jamin HALAL lagik..
lebih baik kita cuba yea...

tapi, bukan semua kulit sesuai..
setakat ini banyak komen2 di fb mau pun di blog..majoriti memuji kebagusan produk ini





setakat ini saya baru beberapa minggu mencuba produk ini
nampak mcm ok lah...sebab muka saya banyak cela + kering (kulit matang lah katakan!)

hanya serum nya yang masih belum di beli
minggu lepas semasa saya duk bershopping di Tesco...hajat hati nak lah beli serum ni,
tapi sayang sekali...tkde stok..
takpe lah..lain kali sy beli okeh..

saya paling teruja ingin bertukar kepada produk ini selepas
kempen yang amat bagus dari Eynda's Diary
lepas baca blog dia ni lah........sy terus mencuba produk ini

thanks ye Eynda..di atas cerita-cerita kecantikkan di blog kamu ~

apa produk korang guna yea?

377 : kapal selam

nak cerita pasal mimpi

malam tadi aku mimpi naik kapal selam
bes rupanya naik kapal selam ni..
cantik sungguh pemandangan di dasar lautan..
mmg bes sangat
sampai pagi ni pun masih aku terasa akan ke'bes'an nya..

ahhh....mimpi kan mainan tidur...

21.12.10

376 : ajal maut d tangan tuhan

Assalmualaikum..

korang mesti dah dengar, baca & tengok kat TV kisah nahas bas terburuk setakat ini
yang meragut 28 nyawa..

sian kan..
skrg ni tuhan ambil nyawa manusia ramai-ramai sekali
cepat & ramai..

mengerikan sungguh
bila lihat keadaan bas yg sungguh dahsyat
penyek macam tin sardin kena pijak..
padahal bas dua tingkat tu..

takziah ler kpd keluarga mereka yg terlibat dlm nahas tu
meskipun rakyat Thailand majoritinya.
tapi..kesian jugak kan..

nnti pelancong takut nak dtg Malaysia lagi
sbb keadaan jalanraya di sini..mungkin tk berapa selamat
or merbahaya..

emm....rasa takut plak nak pi Cameron

ajal maut tu di tangan tuhan..
berdoa saje lah
semoga nyawa kita di ambil dlm keadaan yg baik-baik & mudah
amin~

17.12.10

375 : musim org kawen

musim2 cuti sekolah ni
ramai ler yang nak mendirikan masjid
bukan masjid jamek..tp mendirikan rumahtangga
syabas..serta tahniah kpd yang melangsungkan majlis perkahwinan di musim2 cuti sek ini
ramai juga yang gantung periuk...sbb terpaksa menghadiri majlis atau kenduri kawen, di sana & di sini..

tapi..ingat..
bila pergi ke rumah org kawen tu
jangan nak mengumpat-ngumpat pulak..
"pengantin tak lawo ler..lauk tak sedap...rumah sempit la.. atau macam macam lagi..
dosa yg dpt tau...

ok lah..
apa aku merepek ni ye..

sebnarnya
aku nak balik kampung
sbb ada supupu ku yg nak kawen esok..

daaaa..........

16.12.10

374 : Layannnnn je lah...zassss!


"ish...gatai nya rambut ku ini...banyak betul kelemumur..dah guna shampoo selsen blu pun tak mujarab...rasa nak cukur je rambut ku ini "


" aku kecewa harini, tk dapat curi makanan kiko, rasa nak bunuh diri la...tapi..dh lama aku tunggu, apsal keta ni tak gerak2?..ish..tayar keta pun udah botak..keta pulak berkarat, kotor tk bercuci......teruk betul tuan empunya keta ini...
emmm...tak jadilah nak bunuh diri, lebih baik aku tido je"

"apa tengok-tengok? orang nak landing berkhayal kat taman ni pun tak voley..jgn sibuk lah, nape curi gambar aku???? ish...kacau daun betul org ni..."

"bes nya dpt main sorok-sorok kat sini...mesti tkde orang yg nampak aku...
aku takut org curi rantai aku yg cantik ni..tu pasal kena nyorok kat sini...syhhh.."

"eh..korang nampak eh?...jgn tuduh aku mencuri tau..sebnarnya aku saje nak check duit 'mak' aku..banyak ke tak?..korang nak tau??? aku jumpe duit syiling je..duit kertas langsung tak nampak...sengkek rupa nya 'mak' aku ni...harap enbeg aje besor"..hihhihihi


"ahhhh...bes nya bermalas malasan begini...lepas makan, tido..lepas tido, makan, golek-golek...tak payah penat2 keje mcm korang semua. Aku, tk keje pun cukup makan...sentiasa ada ikan utk aku...lalalallalaal"



" adush..sempit nya pintu ni...pintu ni yang mengecil atau aku yg semakin membesar?..


" nape intai-intai? mai ler masuk..ini umah baru I..bes tau..ada ekon"


15.12.10

373 : Watson

arini aku haf day lagi
masih lagi dlm projek nak clearkan cuti tahunan
jalan-jalan..abiskan duit

aku tersinggah watson
sebelum ni belum lagi jd member dia
so, tadi aku dh tersangkut
sambil beli2 barang
terus ter register menjadi ahli watson
kena bayar RM12 utk seumur hidup
macam biasala..dpt voucher/coupon, dpt less 2 3 hengget klu beli barang kat tmpt dia
balik-balik..untung dia jugak

selain itu collect points....redeem...ah...semua card ahli cenggitu
aku yg terpedaya...
macam ler selalu nak sopping kat sana....emmm


terlajak perahu boleh di undur, terlajak perbuatan
tk guna nak menyesal dah...rugi plak rasanya RM 12 hengget tu

hikhikhik...

beli mekap pun setahun sekali ye tak..
beli skin care pun beberapa bulan sekali
bukan mcm beli ikan or beras or kopi susu teh...

apa..merepek aku nih..




ini ler rupa kad ahli Watson tu
aku rasa ramai juga yg dah ada kad ini
maknanya..ramai yang sudah terjebak sama..

11.12.10

372 : kereta aku kena cium tadi

abis lebam pipinya..

emmm...malang sungguh

10.12.10

371 : majukedepan

setiap kali bila tahun baru menjelma
mesti ramai yang tanya
apa azam baru...atau apa visi tahun depan..

ramai yg bertanya
aku cuma jawab
nak maju kan diri
maju di dalam serba serbi

tiba-tiba
ada ler sorang kawan aku
yang mulutnya tk beli insuran

"eh ita..ko kata nak maju kan diri tahun 2011
apa kata ko mengandung sorang lagi, lagi pun ko dah lama
aku tengok tak mengandung"

cissss.......
ini bukan kategori maju kan diri lah
ini kategori maju ke depan...majukan perut ke depan..

nehiiii........

9.12.10

370 : ?

bukan senang nak senang
tapi senang nak susah
harga barangan semua naik
kena kerja keras...apa kah caranya?

7.12.10

369 : apa hijrahnya?

Salam maal hijrah
rasanya masih belum terlambat nak ucapkan...selamat berhijrah

apa hijrah nya?
dari solat 3x sehari...jadikan 5x sehari
dari banyak makan..kurangkan makan
dari kuat bersopping...kurangkan soppingnya
dari kuat bercakap...kurang kan cakapnya

dari kurang berblog...kuat kan blogging nya............adakah ini juga satu penghijrahan? :))

Selamat Berhijrah..ke arah yg lebih baik..

5.12.10

368 : jalan ke KK

jalan jalan ke KK..kuala kangsar aje..bukan kota kinabalu..meahhaaa
hari ni hari ahad, cuaca mendung...tapi hujan tak jadi. kain basuhan semua tak kering, lembab, sejuk aje.
Minggu ni aku memilih destinasi Kuala Kangsar, jalan-jalan sambil cari makan. Niat sebenarnya nak cari sejenis minyak angin, Minyak cap teko...tkde di Ipoh ni & biasa dibeli di KK. Tapi sayang nya sudah tkde stok sekarang. Minyak ni minyak angin biasa..tapi sangat sesuai utk keluarga kami..start dari mak saya..hingga lah ke anak-anak saya..



KK mmg sinonim dengan laksa. Di pekan KK kita akan nampak di sana sini gerai menjual laksa. Ini le semangkuk laksa yg jadi habuan aku cuma RM1.80 semangkuk

Amira..kusut-masai..rambut terkena angin. Kami lepak di tepi Sg. KK yang sungguh berangin ketika itu

sempat juga bergambar di tepi Sg. Kuala Kangsar. Air sungai sungguh banyak..mungkin sebab musim hujan. huh...ngeri rasanya..sbb aku tak pandai berenang..fobia bila tengok air dalam2 mcm ni...keruh pulak tu.


setiap hari minggu ada Pasar Sehari di tengah pekan KK. ini gerai tdg...biasa ler org pompuan...tak sah kalau tak singgah ke gerai tdg, tapi aku tak beli pun, tkde yang berkenan...lagipun minggu lepas baru aje memborong tdg dari Ariani..tak kan minggu ni nak beli lagi..tauke laksa pun buleh bankrap..klu hari2 asyik beli tudung aje..heheeh




ini pulak gerai yang menjual pop corn. RM1.00 sepeket. tertarik bila tengok pop corn warna hijau. biasa aku tengok pink and kuning saje..kali ini ada plak kaler ijau....rasanya sama je..

kami stop di gerai laksa ni utk membeli sebungkus laksa lagi utk di bawa pulang...nak makan waktu petang pulak. aku ni boleh tahan juga gila kan laksa ni...aku beli sepeket RM5,00 shj. Cukup ler kami makan anak beranak.

ini pulak cendol. simple tapi sedap, sungguh manis..puas minum

sempat juga berposing di tepi sungai KK. tak enterprame..tak sah kan...


Mira bertungkus lumus makan laksa..sebabnya takde garpu. Mira bising.."mana boleh makan dengan sudu aje"..katanya. Tapi, akhirnya abis juga..hhaaah


last, enterprame sambil makan laksa & cendol..
setengah hari di bandar di raja Kuala Kangsar







3.12.10

367 : tua sgt agak nya aku...

arini aku cuti haf day
saje nak clearkan cuti
aku pun jalan2 lah
kunun nya nak jamu mata

tiba-tiba rasa berkenan
dan ingat nak beli
tudung yang pesen nya spt dibawah ini
shawl ada subang..gantun-gantung tu..




masa aku belek2 tdg tu..
tiba-tiba datang ler budak penjual tdg tu..
" ye kak...nak cari apa?"...(anak dara penjual)
" kak nak tengok tdg ni..ingat nak beli selai"...(aku)
" siapa nak pakai? akak ke?"...(anak dara penjual)
"ha.ah..akak ler nak pakai, nape?...dengan muka pelik...(.Aku)
"takde lah...selalunya org mcm umur akak ni tak nak pakai
tdg pesen ini...(anak dara penjual)
issshhh...aku berlalu..terus tak beli dari dia..
agaknya tua sangat nampak aku ni...tak sesuai agaknya pakai pesen shawl cenggini..
tapi...apa aku kisah....aku pakai jer..
tak kan ler anak dara sunti je boleh pakai..
akhirnya aku beli juga dari gerai lain..
aku nak jugak pakai..
apa ada pada usia..
yg penting vogue
(perasan...or perasaan) wakakakkaka

1.12.10

366 : panas baran

arini aku lambat balik dari kerja
sebabnya...
ada pulak dua org operator mesin duk bertumbuk
gaduh pasal keje juga

budusss sungguh,
menyusahkan orang

tak pasal2 kena buang kerja
dah ler skrg susah nak cari kerja
langsung tk tau nak menghargai peluang rezeki yang ada
ikut kan hati yg panas, ikutkan rasa amarah
ini ler padahnya..
hanya perkara yg remeh pun dia org boleh bertumbuk..

orang muda zaman skrg
mmg susah nak di ajar..dinasihatkan pun tak jalan
sedih....orang kita.

Nota :..buangkan lah sifat panas baran
kerna ia mmg memberi banyak keburukkan dari
kebaikkan