28.6.11

417 : basikal

minggu ni minggu sedih

sebab hari ahad lepas, basikal anak aku yg sulong
hilang lagi..

ni dah kali ke-4 tau..basikalnya hilang

tengoklah, betapa keciwa nya aku..
bukan murah harga basikal tu..menggeletar tangan aku keluarkan duit masa beli dulu..
rasanya baru setahun...dah hilang.

apa pun
aku redho dengan ketentuan ini

16.6.11

416 : sakit kaki

gambar ni adalah luka atau kudis yang ada kat kaki my son. geli kan? hish... Punca bermula masa cuti sekolah yg baru lepas, seminggu dia ada pertandingan futsal & bolasepak. Ini adalah kesan melecet pd kaki nya...mula2, kecik jer..lama kelamaan kudis ni menjadi semakin besar. bila dah jadi semakin teruk mcm ni, baru lah dia buat keputusan nak jumpa doktor. kalau tak, dia tak nak.....dia ingat senang2 je boleh sembuh. akhirnya semalam aku terpaksa bawa dia jumpa doktor...
ini adalah di antara ubat2an yang dia dpt. ubat cuci, ubat hilangkan bengkak & sakit, antibiotik dan yg paling dia suka..surat cuti sakit 1 hari...tak payah lah dia pi sekolah arini...hish..teruk kansss?
yang paling best, doktor yang merawat dia masa tu.......punya ler ensem. aku blum pernah jumpa doktor ensem macam ni...rasa mcm tk nak keluar je aku dr bilik rawatan tu..auwwwww..sungguh miangs kan????




sempat jugak enterprem...masa ni dlm klinik, tunggu ubat...





15.6.11

415 : June 2011 kalendar


aku belajar dari blog ini --->Mama

ini lah hasilnya

414 : 18sx

auwww....mesti korang terkejut bila tengok tajuk ntri kali ini kan? 18SX..ganazzzz bunyi nya, padahal, sumpah........tajuk tu langsung tkde kena mengena dgn ntri pun hahahhahah, ampun:

sebenarnya harini aku nak cerita pasal menu, macam kat gambar di bawah ini. Menu ikan singgang ni aku copet dari blog Mat Gebu. Blog masakan yg terunggul & terbest, pada aku la...



Resipinya sungguh simple, senang je nak masak, tp hasilnya superb..sedap tau..korang boleh cuba sendiri. kalau korang nak resipi sepenuh nya, boleh tengok kat sini --> Mat Gebu

aku malas nak taip lah..letih jari jemari.


Resipi sebenar Mat Gebu, guna ikan senangin tapi aku tukar dengan ikan kembung yg agak besar sikit. Sebabnya, aku tak boleh cari ikan senangin ni..tak kenal pun ye jugak, dah lupa rupa mana ikan nih...Dia juga ada letak cili hijau, tapi aku just letak cili merah (sbb nak jimat kos :)). Resipi sebenar, guna kiub ayam MAGGI tapi aku guna kiub ayam KNORR......itu saje perbezaan nya. Yang lain-lain semua aku ikut bulat2 dari resipi tu...

korang cuba lah...

lagi satu...



ini ada lah teman setia di dapur ketika aku masak semalam. (sila abaikan pinggan mangkuk yang bersepah2 itu ok?)












14.6.11

413 : apa yg di cari

aku baru aje terima berita dari seseorang
seseorang yang aku kenali lah kan...tk kan aku tak kenal pulak..

ada berita tergempar yang terhangat di kpg nya sekarang..
kebetulan, aku juga kenal dengan penghuni2 kpg nya itu..

ceritanya mengisahkan.." si anu (perempuan) telah lari dari rumah, meninggalkan
anak2 serta en laki kerana nak mengikut si jantan lain yg memang keparat"

sungguh pelik kan..yang pompuan sudah ada anak dan en laki..
si jantan keparat itu pulak, sudah ada bini + anak2..

apa agaknya yang mereka cari ye? kebahagiaan? adakah mereka itu tidak bahagia?
atau mereka itu tak tau bersyukur dengan nikmat2 yang telah allah berikan....
dan, dengan apa yang mereka lakukan sekarang........adakah mereka bahagia?
tak ada ke sedikit rasa malu or rasa bersalah pada kaum keluarga..hish...nauzubillah..

si pompuan ni pun satu, ntah apa yang dicarinya
nak kata kekayaan.....si jantan keparat tu hanya seorang tukang kebun sekolah aje.
nak kata ensem..jauh sekali..
nak kata kaya......kayap jer ada..

hanya mereka saje yg tahu...apa kisah sebenarnya..

aku menulis di sini...bukan lah nak membuka aib atau pekong mereka2 itu
tetapi sekadar utk menjadi renungan atau pelajaran bg diri aku sendiri..

ingatlah bahawa...kematian & siksaan allah itu benar...amin~