31.5.12

439 : online shopping mall

Asmkm..harini nak buat cerita pasal ZALORA

Nak tau apa ZALORA?  "The ultimate online fashion shopping mall.  DIverse range of brands and products for your fashion fix."

Yes..itu lah ZALORA..pusat membeli belah secara online.  Pelbagai produk dan jenama ada dijual secara online.  Terdapat berbagai rangkaian barangan, kosmetik, skin care, fragrance, shoes, baju kurung pun ada..yang bes nya shipping FREE. tak payah postage.  Kalau order hari ini sebelum pukul 4.30pm, barang akan sampai keesokkan hari nya.  kecuali SS, ambil masa 2 hari baru sampai.

RM20 off juga diberikan upon registration.  Bila nak masuk website kalau nak membeli kenalah register dulu kan..tu perkara biasa lah..kpd sesiapa yang biasa membeli barang secara online..mesti dah tau kan..kan..
Diskaun RM20 di beri bagi setiap pendaftaran.  Hanya sekali shj tau..boleh tebus kupon ni..


So, ini adalah barang pertama yang sy beli dari ZALORA
Dodo Mascara - Black  RM45
kepuasan penggunaan : 3.5/5
Dodo mascara features a 6g in black color, instantly giving you a fully voluminousness lashes!

Dan ini barang kedua yg sy beli dari ZALORA
Elianto Eyeliner - Black RM 21
kepuasan penggunaan : 4.5/5
Elianto Stay on Eyeliner (0.3g) , automated pencil eyeliner.  It is an ultra-fine, bold tip pen that creates and enhances a deep eye line.

amboii..tetiba pulak ada cakap omputih yea..wakakaka

ok lah, pada sesiapa yang rasa malas nak ke SASA..atau Guardian..& rasa nak shopping..boleh try ZALORA

untuk service sy bagi  4.5/5 bintang.  Adakah sy akan ke ZALORA online lagi? YES

29.5.12

438 : two way

ha...bila tengok je gambar kat bawah ni, mesti korang tau aku nak cerita pasal apa.  yes..two way foundation.  1- sebagai foundation 2 - sebagai bedak.  bedak spt ini bertindak 2 cara hanya dengan sekali sapuan di muka.  amat menjimatkan masa bagi mereka yang selalu tidak cukup masa.  sebenarnya ada byk alat mekap sekarang, yg memudahkan kita


ini ada lah 2 way foundation yang pertama saya guna.  tekstur nya agak kasar sedikit, tp coverage dia amat bagus.  sy lihat ramai mak andam menggunakan bedak ini utk pengantin, mekap artis juga.  biasa sy gunakan light.  tidak terlalu cerah dan tidak terlalu gelap..sedang elok saje utk kulit muka saya.


ini yang aku gunakan skrg. AVON produk. nak kata flawless sgt tu idak ler..tekstur lebih halus.  lagi pun rasanya kulit muka aku mmg bermasalah, bukan jenis spt telur di kupas.  kulit aku jenis telur kena hempas..ahhahaha.  tu ler pasal, bukan senang nak cover okeh..

sebelum tu, aku guna kan yang ini. produk AVON juga.  kesan liputan lebih kurang sama dgn yang no 2 tu.  cuma nya aku ni mmg jenis cepat jemu, jelak..biasa nya aku tak akan stay pada satu jenama/produk.  aku lebih suka bertukar tukar...apa saje lah..(alat mekap lah, asben, tidakkkkkkkkkk...setia pd satu)

ok, korang boleh cuba kalau mau..harga sungguh berpatutan..

27.5.12

437 : cuci mulut

yes..kali ini nak cerita pasal ni plak...Listerine Fresh Citrus.  Gambar ni curi dari pakcik Gugel, tu pasal ada tulisan siam plak kat botol tu..ye ke tulisan siam pun? tak pasti plak sy..heheeh

ini pertama kali sy beli Listerine berperisa Fresh Citrus..kaler nya oren oren sedikit..ingat kan tak best, rupa nya best la..compare dgn yg biru.  selalu beli yang kaler biru tu aje..kali ni baru try yang ini..

sebenarnya Listerine ni pun dtg dlm bermacam2 kaler, bermacam perasa la tu...lepas ni nak tukar2 la..tak nak stick pd satu jerrrrrrrrrrrrrrr....

pada yang belum pernah beli kaler ini, cuba lah! tak salah mencuba kan..kan..

26.5.12

436 : toner

 asmkm. hari sabtu ni mesti ramai yang pergi menghadiri kenduri kawen yea..maklum ler cuti sekolah dah bermula..ramai ler yang gantung peroyok, tak yah masak..eee..sy minggu lepas aje udah menghandiri 4 kenduri pada hari ahad yang sama.  smpi rasa nak muntah makan nasi minyak...umah yg last..idak lalu nak makan dah..fengsan, muak, mual, semua ada..panas terik plak tu..

sy baru aje balik dari Tesco, beli barang2 runcit utk kegunaan rumahtangga..hehehe..kebetulan toner dah abis. so, sy beli lah toner safi balqis spt gambar di bawah.  sebelum ini tk pernah lagi guna toner ini...kebetulan poket tengah kering, beli jer yg ini..murah sgt RM 6.90.

sebelum ini sy menggunakan toner keluaran Bio-Asli spt di bawah.  Harga dia RM40.00, agak mahal sikit.  tak sesuai nak bli harini..duit pun tinggl RM4 aje dlm poket..hahahha.  membeli ikut kemampuan lah nampak gaya nya..



Setakat sy menggunakan toner ini..kepuasan penggunaan 8/10.  Kekotoran dr muka keluar, dan muka pun tidak kering, segar gitu.  CUma harga nya agak mahal sedikit, tp boleh digunakan agak lama, lebih 3 bulan kalau tk silap sy.

Kalau nak cuba, boleh lah beli.  Google aje website Bio Asli..boleh beli secara online.  Sy pun beli secara online.  Mudah, ringkas..tk payah letih nak keluar ke supermarket ye..yg penting dlm akaun ada byk $$$$

24.5.12

435 : Pelembap Wajah

ok, arini nak cerita sikit pasal pelembap wajah.  utk wajah yang sensitif, mmg kita kena pilih pelembap yang benar-benar sesuai utk kulit kita..kalau tidak, nnti jerawat besar gunung tumbuh, lagi menyesal..

 ini adalah pelembap wajah sari ayu. heheh..sekali-sekala nak guna juga produk indonesia ni yea..mana la tau kot kot sesuai..harga mmmmmmm murah banget, hanya RM 6.90 utk 35ml.  Pelembap ini mengandungi esensial neroli yang bekerja sebagai relaxing aromatic.  ekstrak jeruk nipis membantu mengurangkan lebihan minyak di muka tanpa mengeringkan kulit.  ekstrak pinang utk merawat kekencangan & keanjalan kulit..byk kan..kebaikkan dia..hanya RM6.90 saje tau.  itu pun I beli kat kedai herba, kalau kat Mydin..mau nya RM5 saje kot..berbaloi-baloi..sy harap sangat supaya pelembap ini sesuai.  setelah dua hari menggunakan tkde jerawat baru yg timbui..esok lusa..wallahu'alam~
sebelum ini sy gunakan pemlembap Olay spt di atas.  bertahun-tahun sudah sy gunakan.  mungkin kulit sudah imune dengan produk ini, this lately, banyak jerawat pulak yang timbul..walaupun usia sudah menjadi remaja purba..heheh..
yes..betul..kita bukan saje perlu merawat kulit luaran, malah, rawatan dalaman juga penting. spt pembuangan toksik dr badan.  kandungan toksik dlm badan kita juga mempengaruhi keadaan kulit muka, spt jerawat, jeragat, kulit mengelupas dll.

Nota hati :  Apa yang sy tulis ada lah berdasarkan pengalaman sy..org lain mungkin tak sama.

23.5.12

434 : pembersih wanita


ok, asmkm semua pembaca, itu pun kalau ada yg sudi baca blog sy ini..ehheeh. arini nak buat review pasal pembersih wanita, jadi, sy harap pembaca lelaki buat tak tau dulu utk topik arini yea..
perempuan atau wanita memang suka pada kebersihan...sy rasa lebih ramai wanita yang pembersih berbanding dgn yang pengotor..eee..busuk kan...uwekkk..



sebelum ini saya menggunakan pembersih wanita keluaran AVON. tp malangnya tidak lah sesuai...terasa gatal-gatal. malu kan..kalau gatal kat tutttt...nak pi klinik..nak suruh doktor check.  jadi, lebih baik pilih produk yang benar2 bersesuaian dgn diri kita.  alhamdulillah, selepas sy mencuba produk keluaran SAFI ini..ianya amat berkesan. sudah lama sy guna kan produk ini.



 yang warna biru ini...yang paling saya suka..bau nya sungguh wangi. ianya amat sesuai utk hari aktif
yang ini juga saya suka..tp lebih suka pada yang biru..
yang merah tu, amat sesuai waktu kita datang bulan..bukan datang bintang yea..
tapi sy, hanya stay kpd yang kaler biru tu aje. tk kira ler waktu datang bulan ke, datang bintang ke, datang matahari ker..
cuba lah..kalau masih belum jumpa produk yg sesuai utk kamu
Di datangkan dlm pek kecil yang mudah di bawa ke mana...beserta kandungan PH 3.5 yg rendah gitttuuuu......

Kepuasan Penggunaan : 10/10
Harga : 9/10


Nota kuku : Hasil mungkin berbeza bagi setiap individu

22.5.12

433 : Bibir menawan~ Lip Defense

haaa..asmkm semua! hari ni nak buat review pasal bibir segar menawan ler pulak.  hasil dari blogwalking juga lah saya dapat tahu akan kebaikkan menggunakan Lip Defense/Lip Balm setiap hari..terutama nya sebelum memakai lipstik..atau gincu.  Korang pernah tak dengar perkataan 'gincu'? hehehe...org dulu2 suka sebut gincu yea..skrg anak2 umur 3 tahun pun pandai sebut lipstik..cewahhh! bila sebut 'gincu' tak reti plak dia org..ehhhe


gambar di atas adalah Lip Defense Sebamed. saya biasa menggunakan lip balm ini. tp lip balm ni tkde color..dia putih jernih gitu..juga mengandungi SPF25++
kebaikkan nya : ia dpt memperbaiki bibir yang kering & pecah dengan cepat & berkesan.  Ia mengandungi Vit E dan juga ekstrak Camomile.  Terdapat penapis UVA & UVB utk mempertahankan bibir kita dari pancaran sinaran matahari.
Kita elok memakai Lip Balm/Lip Defense ini sebelum kita menyapu lipstik.  Tkde la, bahan kimia dari lipstik tu, terus ke bibir kita yang mungel itu dong! at least ada selapisan lip balm yg menghalang, paling tidak pun mengurangkan bahan kimia dr lipstik tembus ke bibir kita


yang ini In2It lip treat.  Sy pakai yang ini juga. Sy biasa guna perisa Strawberry dgn SPF20++..udah mcm minuman pulak ye..Lip treat ini ada berbagai-bagai perisa..cuba tengok gambar kat atas tu.  Buat masa ini sy guna perisa strawberry ..ada sedikit kaler kemerah-merahan.  Itu yang bes tu. bibir nampak lebih natural.  Lip treat ini di perkaya dengan pelembap utk menyihatkan bibir kita..Tak Caya? Cuba dulu baru tau...
Kepuasan penggunaan bg kedua-dua Lipbalm : 8/10
Harga : 9/10

ok sekian, itu la laporan sy kali ini..
Apa yang sy tulis adalah berdasarkan pengalaman sy sendiri..mungkin tak sama dgn orang lain..

21.5.12

432 : SuN block

arini nak cerita pasal sun block pulak.  korang mesti dah tau apa itu sun block yea...ada ke yg tak tau ni? zaman sekarang kebanyakkan dr kaum kita dah biasa mengguna kan suN block ini kan...

SuN block ini sangat penting untuk melindungi muka kita dari pancaran matahari.  Seterusnya dapat mengelakkan cancer kulit.  Dah tau dah? Penting kan..ini sun block..ada juga sesetengah sun block yang boleh di jadikan make-up base.

Ini ada lah sun block pertama dalam hidup yang aku gunakan.  Keluaran Etude House, sun block ini mengandungi SPF 42 PA++..
Sebelum ini aku tidak pernah menyapu sun block ke muka, cukup lah sekadar SPF yang ada di dalam moisturizer atau foundation yang aku gunakan.
Setelah blogwalking..di dalam beberapa blog...akhirnya aku dapat tahu betapa pentingnya sun block ini pada kulit wajah.  Ada juga yang tersalah faham..sun block ini BUKAN untuk memutihkan muka yea dong!! tetapi untuk melindungi muka kita dari pancaran UV atau sinar matahari..
Kepuasan Penggunaan : 8/10
Harga : 9/10

Nota kecil : Ini cerita ikhlas ku, bukan ceriTa orang LaiN~

19.5.12

431 : Aduh!! Gatal nya

 hehehe..asmkm semua..memang aku gatal..gatal kepala. itu ler masalah yang melanda kulit kepala ku...bukan kerna ada kutu tau..........tapi kerna kelemumur yang sangat2 degil..macam2 shampoo yang telah ku cuba tapi..hampesss belaka..



 Pantene anti-dandruff.  Ini ler shampoo yang paling lama aku guna. Pada mula nya serasyi bersama. lama kelamaan kelemumur semakin membiak.. tahap kelembutan rambut masa menggunakan shampoo ini memang mabeles!!! lembut sangat. bau pun besh.
Kepuasan penggunaan : 9/10
Harga : 9/10
Masalah kelemumur & gatal kepala ku semakin menjadi-jadi. Kelemumur sudah berkeping keping pulak tumbuh kat kulit kepala.  Ntah zat apa yg membuatkan ia subur beno atas kepala ku yea???
Teringat nak tanya kawan2, mana le tau kot kot ada petua atau shampoo yang benar benar berkesan.  Ada sorang kawan mengrekemen kan produk Himalaya..korang tengok gambar tu.. alhamdulillah, sudah hampir sebulan menggunakan, ianya memang membantu.  kelemumur masih ada, tkde la 200% hilang. tapi hanya tinggal sedikit sahaja..& yang pasti tidak menganggu..tk de la nak menggaru garu kepala mcm monyet...hikihkikhk..
 Kepuasan Penggunaan : 10/10
Harga : 10/10


 Ini lah set pelembut atau conditioner yang aku guna kan bersama..



Selain itu aku juga gunakan protein hair cream mcm dlm gambar tu.. Gunakan hair cream ini sebelum & selepas cuci rambut..Perghhhh,,bau dia besh...wangi..Rambut akan jd sentiasa wangi..Tak caya??? cuba lah.

Nota hati kecilku: Segala pendapat & komen mengenai barangan ini adalah mengikut kesesuaian diri saya, Mungkin tidak sama pada diri anda...

18.5.12

430 : BB Cream

 dah lama sangat tak update blog ni..tak tau nape tiba-tiba macam teringin saje rasa nak buat review pasal benda alah ni..tiba2 pulak nak jadi pakar kecantikkan ke? oh! tidak sama sekali.
 dulu BB cream ni tak lah sepopular mana pun, tapi lama kelamaan ianya menjadi semakin popular. maklum lah, ianya sangat mudah di gunakan..terdapat macam-macam kebaikkan hanya di dalam 1 tiub kecil.

BB cream maybeline clear smooth, ini adalah BB cream pertama yang aku beli dan aku guna.  Tekstur agak lembut dan senang nak apply, itu antara kebaikkan nya.  Keburukkan nya pulak, muka aku jadi agak kering selepas menggunakan BB Cream ini.  Kesan ini hanya pada kulit muka aku, mungkin tidak sama pada orang lain.
Tahap kepuasan penggunaan : 8/10
Harga : 8/10
 Ini pulak BB cream kedua yang aku gunakan.  Magical makeover.  Keluaran cosway.  Ada testimoni yang mengatakan BB cream ini sama spt BB cream Misha..mmm.  Aku tak berapa puas hati dengan BB Cream ini sbb ianya agak pekat, tak bes nak sapu kat muka.
Kepuasan Penggunaan : 5/10
 Harga : 8/10





Yang ini ada lah BB Cream yang aku gunakan sekarang.  Sangat Bes.  Tekstur yang halus dan mudah di sapu, mudah meresap ke dalam kulit muka.  Tak rugi beli ye..BB Cream Avon
Kepuasan Penggunaan : 10/10
Harga : 9/10

Nota hati :  Ini adalah review bagi diriku..mungkin tidak sama pada orang lain..