29.7.12

468 : bubur lambuk

ini menu berbuka harini, bubur lambuk. bubur ni mmg hadir waktu bulan puasa je kan.  jangan tanya pasal menu bubur lambuk ni, sumpah aku tak reti, yang aku reti ambil mangkuk dan makan.  bubur lambuk ni sebenarnya di ambil dari surau belakang rumah aku..

macam-macam ada dlm bubur ni, daging, udang dll yang aku sendiri tak tau apa bahan2nya..tau bedal jer..
memang sedap, mewah isi kandungan nya..

mesti tempat korang pun ada jugak kan...

28.7.12

467 : masker

 bukan hantu, tapi AKU..
cucumber face mask RM4.70/pc - watson

ini lah aktiviti hari sabtu.  memakai mask di muka.  actually aku paling tak suka pakai mask, tapi terpaksa jer pakai kan..pakai jer lah.

yang ini aku beli kat watson.  mask ni pun brand watson jer.  murah..RM4.70 sekeping.

jarang aku buat kat rumah, biasanya sebulan sekali pegi facial, masa tu jer baru muka ku berasa nak pakai mask.  ni sbb bulan puasa, malas nak ke salon utk facial..buat je lah kat rumah kan..

itu lah aktiviti hari sabtu aku...cuaca punya la panas hari ni..


23.7.12

466 : Listerine

aritu masa shopping kat mydin nampak listerine yg ni..nampak mcm ada perisa baru...yeah..berperisa greentea...bes jer bau dia..jgn smpi terminum sudaa..

ianya dpt membantu mencegah gigi berlubang & juga menghalang kaviti..bes kan..

yg ini 750ml hanya RM17.00..

soalan : boleh ke berkumur listerine di bulan pose ni? waktu pagi?

20.7.12

465 : makanan kucing halal

Pertama sekali nak ucapkan Selamat Berpuasa kepada semua bloggers yg beragama Islam.

hari ini cuti setengah hari.  setelah kan bercuti tu, aku terus sopping di Tesco Xtra.  Beli ikan, ayam utk beberapa hari ni.  Maklum lah nak pose kan..

Memang tujuan nak beli makanan kucing juga.  Selalu aku beli brand Tesco yang plastik kaler biru tu, normal 1.5kg hanya RM 10.90.  Cuma aku tukar tukar perisa, takut kucing kucing tu jemu pulak.  Tuna, ikan laut, ayam, mackerel...itu antara yg aku ingat, lain-lain tak ingat dah..

Tapi harini aku telah membeli Vitacat, Pet Food Product - Halal. Pilihan alternatif pengguna Islam.  Itu yang tertulis kat paket dia.

** Formula utk semua baka kucing
** Pengawalan bulu gugur
** Najis yg kurang bau
** Tiada lemak binatang, daging dan organ dalaman binatang ternakan

Kan banyak kebaikkan nya tu..apa salahnya kita bertukar kpd brand ini, yg penting ianya halal.
Aku beli perasa tuna & rice.  Ntah ler sedap ke tak..aku bukan rasa pun..wakakaka

Harga masa beli : RM13.99 mahal sikitttttttttt jer dari brand biasa yg aku beli.  Tak pe lah kot..
Net weight : 1.5kg

Selain makanan kucing, Vitacat juga ada mengeluarkan produk2 lain spt Ikan kembung dlm tin, Shampoo utk kucing, Ubat titik anti-kutu dan cekenit & Losyen pencuci telinga kucing atau anjing utk mencegah kurap.  Kalau korang berkurap jangan ler beli pulak ek..pegi je cepat jumpa doktor kulit..

Eh..lupa plak cerita pasal ramuan makanan kucing Vitacat ni
Beras, pati ikan tuna, kacang soya, garam, taurina, campuran vitamin dan mineral yg diperlukan, anti-oksida, pewarna makanan & perisa.

Ok..cukup sampai di sini dulu donk!

19.7.12

464 : Yves Rocher



Yves Rocher eyeliner, product of France.  Cantik-cantik la kaler dia. Ikut hati macam nak beli semua kaler, tp ongkosnya nggak ada..

Setakat ini hanya 1 je yang baru ku beli, yang kaler biru tu.. tekstur yang sgt lembut senang nak apply.  Itu yang sgt suka tu..walau pun muka berpeluh, ia tk mencomotkan..huh..bes tu.  

Ini 1st time saya jumpa produk brand ini..sebelum ini tk pernah dengar pun.  Harga RM39.  

Sebelum ini hanya guna eyeliner Avon jer utk kaler biru.  Avon punya agak keras sikit, susah nak ditonyoh kat atas mata..yg ni agak lembut, senang jer..

Insya-allah, ada rezeki boleh beli lagi.  Eyeliner sy kaler biru dah abis..tu pasal beli yang ni..

18.7.12

463 : rambu ba rambu ramba

hi..nak tunjuk korang tdg yg baru ku beli smlm.  mulanya hanya nak ke pasar mlm sbb nak beli bubur jagung. tiba tiba trnampak satu kedai jual tdg..terus rembat selai yang ni

tdg ni murah jer, RM7 harganya.  tp yak amat senang nak pakai, mudah nak bentuk muncung dia.  cumanya agak cepat lusuh maklum lah, rege pun RM7..tk kan nak tahan 20 thn ye dak..

yang penting i dpt tdg baru..kaler or design semua sweet2, tak tau nak pilih mana, rambang mata..akhirnya yang ini ku pilih..sweet lah jugak kanssss...baik kata ye..kalu idak. i geget nnti..auwwww!!

overall : i like dis tdg

nama nya i tk tau, tp mmg ramai yg pakai skrg ni..trend lah tu..
aku panggil tdg rambu ramba.  ada yg kata bawal rambu ramba..tp rasanya kain dia bukan dari jenis bawal..so, aku tak mau lah sebut dia tdg bawal..heeeehhe..suka hati lah kan..

15.7.12

462 : taHniaH UmiE & MuS

tahniah buat Umie & Mus..setelah sekian lama menanti akhirnya mereka dikurniakan cahayamata..berkat doa & usaha mereka ...juga doa-doa seisi keluarga akhirnya termakbul..lahir lah seorang putera seberat 2.75kg
titik perkenalan sy & umie adalah melalui group TSY = The Silver Yongs..group kami yg berasal dari Peghok..
& ini adalah hadiah dari kami utk Umie 
Hadiah ini hasil koleksyen, Rozita, Zurita, Imann, Ainal, Aidaroha, Kak Seha, Errma & Intan


kami harap umie dpt terima nya, hadiah ikhlas dari kami..meski pun tak seberapa

Muhammad Dairry Muhazib

moncong mulut umie..ntah apa yang kami ceritakan masa tu..hahahh tak ingat dah
sampai pukul 3.30 ptg..bersembang tak hengat, pukul 5 baru balik
Umie berpantang kat rumah mak dia di Taman Hijau Batu Gajah. Mujur tak susah cari umah Umie..dekat dgn kem askar changkat BG...

Semoga Umie & baby sihat selalu..
Saya sebagai wakil TSY yg melawat Umie sebentar tadi..juga mendoakan..Umie & baby sihat sentiasa

12.7.12

461 : Hurix's

Malaysia Herbal Medicine

yeah..satu lagi e-mart yang aku baru register.  Produk Hurix.  Macam2 ada..supplement pun ada, ubat batuk pun ada.  Semuanya boleh di beli online.

Register je kalau mau..

ada masa, klik link tu..dan lawat sendiri ye

10.7.12

460 : bestbuy online

yes..barangan yg ku beli sudah sampai.  kali ini aku beli dari bestbuy online
clinique liquid facial soap extra-mild.  200ml. botol besar gedabak you..ntah bila nak abis aku pakai nnti

macam-macam produk boleh di beli dari sini, terpulang lah brand apa korang mau ye..hanya dihujung jari

Suka : semasa penghantaran, packing nampak selamat. barang tidak akan rosak
Tak Suka : - ) lambat. order 5/7, 10/7 baru barang sampai
                  - ) ada shipping cost RM10 klu beli less than RM100

8.7.12

459 : santai santai

baru jer sampai ke pondok, semua kontrol ayu lagi

dah mula mencari benda makan nak isi perut, anak darez ku busy sekali

3 beradik ni berebut-rebut nak makan buah laici.  yang tu smpi muncung2 bibir
 makan tk hengat..bihun, buah mempelam. pendek katanya acara makan2 yg paling bes



harini 8 July 2012, kami bersantai-santai ke air terjun Chepor, Ipoh.  Kakak & anak saudara ku turut join..

gambar-gambar di atas adalah acara-acara makan sebelum terjun mandi.  gambar masa mandi manda tidak dpt dimasukkan di atas sebab sebab tertentu.  aurah kami ada yg terdedah ketika itu, jadi keputusan diambil supaya gambar2 tersebut di senser aje..abis ceto ek..

biarlah gambar ini bersemadi di blog ku ini, sebagai kenangan yg abadi.  bukan senang nak bercanda bersama-sama begini

gedering yang simple tp cukup bermakna.  ntah bila lagi kami dpt bersantai bersama spt ini..


4.7.12

458 : AV

gambar ambil sendiri guna henpon cap ayam!!

ok...ini adalah hasil waktu lunch smlm..hasil selepas aku menghabiskan duit di butik Avon.  sebenarnya dh lama aku tk ke sana, mandangkan aku memang ada membership ngan Avon ni tp oleh kerana dh lama tk membeli...tkde lah dpt katalog.  kena beli setiap kempen baru dpt katalog every month, or every kempen, gitu..

sempat jugak aku memborong, Deodoran, Refine White Spot removing (elok utk jeragat), mascara black & shampoo utk my doter.  Jahanam jugak RM40, selepas di tolak diskaun semua..untung tak? 4 barang, 40 hengget aje..

yg paling bes nya skrg ni, Avon ada memberi peluang kpd dealer yg aktif..akaun kredit.  maknanya = beli tp boleh hutang.  tidak di galakkan lah ye..paling baik, beli benda yang perlu, ikut kemampuan poket kita..

yehaaa!!

July, 4th..entri special

(terima kasih diucapkan kepada encik suami yang sudi beli kan kek siap sorok lagi..nak surprise kunun..yg paling terima kasihnya, kerana tak lupa letak angka 41 kat kek tu..buat aku sedar!!!)


kami mempunyai tarikh lahir yang sama - July 4th tetapi tahun yg berbeza, aku manusia, mereka haiwan. yang nyata haiwan kesayangan kita..meow--meow..

Selamat Hari Lahir buat diriku Rozita, Oyen & Cicak.

ini dua ekor kucing kemanjaan seisi rumah ku, kebetulan hari lahir mereka sama dengan ku..4.7.....

Selamat!!  Semoga kami bertiga sentiasa di dalam lindungan Allah s.w.t  Tiada apa yang lebih berharga selain dari kesihatan, umur yg panjang & keberkatan dari nya..Amin~

2.7.12

457 : selipar jepun

 bukan untuk di jual



ini adalah hasil shopping kat mydin smlm.  kat Ipoh ni mydin baru tumbuh smpi 2 cawangan, dekat-dekat plak tu.  satu di meru & satu lagi di kaw manjoi..tp pelik lah, mmg ramai umat yang datang..nak kata murah tu..ok ler jugak.  biasa-biasa aje, lagi pun kita shopping sikit2 aje..bukan smpi nak beli & nak simpan barang mcm kedai runcit pulak..ye dak

bab kualiti barangan aku bagi C+ lah yea :))

eh..terlupa plak nak cerita pasal selipar kat atas tu..

korang boleh agak tak..yg mana satu selipar aku?  harga masing-masing RM 9.90

Assmkm! Sekian