31.1.13

510 : Air oh Air




cantik kan gambar air tu. saya curi dari pakcik gugel..siap ada love lagi kat situ..how nice this pic..credit kepada sape yg ambil gambar ni..

harini macam nak cerita pasal air..dalam Islam pun ada berbagai-bagai jenis air.  rasa nya korang pun dah tau : Air Mutlaq, Air Musyammas, Air Musta'amal dan Air Muqayyad.  Kesemua air-air ini mempunyai hukum-hukum nya tersendiri.

Tau tak berapa banyak air yang diperlukan oleh badan kita seharian? Ye, 2 hingga 2.5 liter sehari.  Banyak tu..susahkan nak minum sebanyak itu, tapi kalau kasi coca cola, fanta atau 7up..emmm..senang je nak minum kan..kan..saya tak kata orang lain, saya kata diri saya sendiri.. :)

Tanpa kita sedari setiap hari kita badan kita akan kehilangan air melalui pernafasan, kulit/peluh dan juga proses pembuangan air kecil.  Sebab tu la kita kena gantikan semula.  Air ni sangat perlu supaya tidak berlaku nya dehidrasi.

Sebenarnya ada beberapa cara minum air yang menyihatkan. Senang nak buat, tapi biasalah..malassss
- minum 1 gelas air dengan 3 kali teguk
- jangan bernafas atau menghembus nafas ke dalam gelas semasa minum
- jangan meniup air putih yang kita minum seperti minum air panas
- minum segelas air putih ketika bangun dari tidur
- jangan lupa baca Bismillah.setiap kali makan dan minum..hahaha..(ni pun nak pesan ye..

Ada beberapa tanda jika badan kita kekurangan air
-mulut kering & lidah bengkak
-air kencing warna kuning pekat
-sukar buang air besar (aku la tu
-mudah penat
-pening, dan mungkin ada banyak lagi..

Pastikan botol air putih diletakkan hampir dengan tempat kita bekerja supaya senang kita capai dan terus minum.  Bawa dan letak kan dalam henbeg atau kereta.  Sambil2 shopping boleh minum air putih.  Jangan lah bila terasa haus..singgah kedai pi beli coca cola sejukkkkkkkk, menyegarkan..ahahaha (aku la tu
ini gambar botol minuman baru dari AVON. Hello Green Bottle. Isi kandungan 1.5 litre.  Cukup utk 8 jam waktu bekerja.  Penutup yang ketat, boleh diletakkan bertingkat-tingkat dalam peti sejuk sambil menjimatkan ruang & berkualiti tinggi.  Yang penting selamat digunakan.

Sebiji hanya RM23.90. 
Dua biji RM 39.90.

Boleh check kat AVON butik berhampiran anda. Nak pinjam no akaun pun boleh. SMS 0125150082.

Sekian..

24.1.13

509 : Selawat

salam Maulidur Rasul

jom kita berselawat ke atas nya sebanyak mungkin

semoga kita semua mendapat syafaat nya di akhirat nanti

Terima Kasih

20.1.13

508 : Tips bibir sihat menawan..



kali ini nak cerita sikit pasal bibir yang sihat menawan gedevas gedevusss...
siapa lah mahu bibir yang kering kan...semua wanita nak kan bibir yang sihat dan cantik..

ok, kali ini akak nak kasi sedikit tips..utk bibir sihat menawan..tips yg agak simple..rasanya semua org boleh ikut.

yes..yang tu udah macam bibir maryln monroe (eh..ini ke ejaan nya???

ok lah..kita terus kepada tips tadi, jangan buang masa..


  1. Lembapkan bibir :- Pastikan minum air yg secukupnya dan kurangkan pengambilan kopi dan teh (ini yang tak tahan..ahkak gila kopi kau..
  2. Lindungi bibir dari sinaran matahari (jangan letak sun glasses kat bibir plak) :- Pastikan anda sentiasa menggunakan pelembap bibir yang mengandungi SPF. Ahkak biasa guna sebamed punya lip gloss. Kandungan SPF nya juga agak tinggi
  3. Jangan menjilat bibir (ingat bibir korang sedap sangat ke nak jilat-jilat tu semua..ada rasa kari eh?) :-  Air liur boleh mengakibatkan bibir bertambah kering dan merekah. Ha..dengar tu..jgn buat lagi hokeh..
  4. Makan makanan yang kaya dgn vitamin (yg ini agak susah sikit..sbb kita suka makanan yang merepek-repek tu..bukan ada vitamin pun..junk food etc  :- Utk mencegah bibir pecah dan merekah, makan makanan yang kaya dgn Vitamin B dan A seperti bijirin, roti, beras perang, daging, telur kuning dan sayur sayuran hijau..
ok..ini sahaja tips kali ini..akak minta diri dulu..jumpa lagi di lain masa, waktu dan ketika..daaaa..

17.1.13

507 : kenali personaliti diri

harini, daku punya sedikit masa utk update di blog. bukan itu saja, daku juga punya masa untuk merayau-rayau singgah di sana sini..mengugel segala-gala resipi, topik kecantikkan..dan apa-apa saje topik yg ku minati...

tiba-tiba terbaca sesuatu yang agak menarik minat daku;

mengenali personaliti diri kita menerusi bentuk hujung gincu atau lipstik yang kamu pakai seharian..

untuk saya..begini bentuk nya...

yes..kesemua lipstik yang saya pakai akan berbentuk rata atau mendatar..sumpah.tak tipu

bagi mereka yang memakai lipstik rata begini..sifat, perangai mereka adalah spt ini :- jeng..jeng..

## seorang yang tenang dan tidak suka pada keadaan yang kelam kabut [betul sekali]
## Juga seorang yang low profile [betul dua kali]

## Juga seorang yang boleh dianggap lembab, terhegeh-hegeh, beku [uwaaaa..yang ini TIDAK betul seribu kali]  saya orang nya begitu aktif sekali....[sila muntah]

hahaha...pendek kata: ini adalah utk suka-suka aje..jgn percaya kan 100%

ha..korang macam mana? apa agaknya bentuk muncung lipstik korang?




9.1.13

506 : dua-dua T


Assalam...hari ini nak buat review atau cerita pasal Dalacin T.  ini adalah sejenis solution utk jerawat.  Dalacin T ini adalah sejenis antibiotic. dia membunuh bakteria supaya jerawat cepat kering dan tak tumbuh lagi, insya-allah dengan izin allah jua.  saya sudah menggunakan Dalacin T ini hampir sebulan. kesan nya sungguh mengembirakan hati saya.  memang tiada jerawat baru timbul.  saya dapat tahu pasal Dalacin T ini  dari Dr Totin Jamain.  korang pegi lah merayau kat blog dia, macam-macam tips ada, terutamanya kecantikkan. tak lama lagi dia nak kawen tau!!!,,ngeh..ngeh..tahniah doc

bes guna sebab :
# ianya mudah kering, spt mcm tiada guna apa2 pun, tidak melekit, cepat mengering
# mudah di dapati di mana-mana farmasi
# tahan lama sbb guna sedikit shj
# bekas pun comel senang nak hangkut ke mana-mana
# yang penting ianya mujarab

TIDAK bes guna sebab:
! harganya..meskipun cuma RM 32 ( raBak jugak lah kan
! bau dia agak busuk/tidak harum :))

Rating : 9/10


ini lah rupa Dalacin T yg saya cerita kan tu..

Note :  farmasi tmpt saya beli tu, rekemen sy gunakan pencuci muka Bio T 5.5.  kerana kata mereka, guna Dalacin T ini akan mengeringkan sedikit kulit muka.  so far sy guna produk ni ok.. gambar dia mcm ni




Bio T face cleanser ni harga dia cuma RM 15.90 saje. sungguh untung tau..250ml lagik tu..suka nyer hati.

Nota kakitangan :  cerita ini adalah berdasarkan pengalaman sy sendiri. mungkin berbeza dgn org lain, wallahua'lam...

5.1.13

505 : lipstik berhidrasi

Le'lan Vital Hydralush Lipstick / RM 40 include poslaju postage in makeup by Paradisekiss Makeup
hydralush lipstik lelan vital
RM 22.  buy 1 free 1
itu yang suka tu
selamat meraBak kan poket ku ...tadi dah beli dah

kebaikkan lipstik ni, dia berhidrasi.  bila pakai bibir langsung tk terasa kering..atau tebal..rimas..melekit-lekit etc.

yang lagi bes nya buy 1 free 1

ada yang nak beli???? sms me 0125150082