4.8.11

419 : Golden Churn Creamy Butter’

JAKIM, JAIS sah mentega dari New Zealand tidak halal



[BH] KUCHING: Kekeliruan mengenai status mentega ‘Golden Churn Creamy Butter’ terjawab semalam, apabila Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) turut mengesahkan ia tidak halal kerana mengandungi DNA babi.
Sebelum ini orang ramai keliru apabila JAKIM dalam surat bertarikh 30 Jun lalu kepada pembuat mentega itu mengesahkan mentega jenis itu tidak mengandungi DNA babi, sedangkan Majlis Islam Sarawak dalam kenyataan pada 28 Julai lalu, mengesahkan ia haram kerana mengandungi DNA babi.
Mesyuarat bagi membincangkan status mentega ‘Golden Churn Creamy Butter’ itu berlangsung di sini petang semalam dan disertai beberapa agensi berkaitan mengesahkan ia haram kerana mengandungi DNA babi..











Note : ini email yang aku terima, sejauh mana kebenaran nya..wallahu'alam. BErhati-hatilah bila nak beli kuih raya ye..[pesanan utk diri sendiri juga]




4 comments:

Waqheh said...

dah telan kek sarawak sekandarq dah..

julietchun said...

kesian peniaga kek mesti jualan merosot.

Nurhayati said...

eeiii.. takpe banyak lagi butter cap lain bole kita beli kan.

Rozita said...

yes..banyak lagi mentega lain boleh beli..jenama lain.

mujur akak tk berkenan kat kek lapis sarawak. sekali je ada makan..tu pun secubit jer