30.12.10

383 : cuti oh cuti..

esok cuti lagi..
kita ni asyik dpt cuti free sesaje..
bila nak produktif nya
patut ler negara kita terkenal dgn negara yg paling byk cuti..
nampak benor pemalas nya rakyat malaysia ni ye..


emm...cuti je lah ek..

28.12.10

382 : pompuan Indon wangi ke?

pagi ni aku agak bersemangat utk ke pejabat
sebab nya...
nak tau sebab apa?



sebab nya
dlm minggu ni aku keje half day tetiap hari
kerana, nak clear kan cuti tahunan aku


oleh kerana mood yang lebih baik
arini aku tersembur minyak wangi lebih dr biasa..



tiba-tiba..



"ish..wangi nya mak harini?" kata Amira

"macam orang Indon jerk"..kata Amira lagi



pelik..apa kaitan wangi dgn pompuan Indon ?
pernah ke Amira berjumpa pempuan Indon? moskel jugak nih..
pompuan Indon kat Mesia ni memang wangi-wangi ke?
sumpah, aku tak tau....dan tak ingin nak ambik tau pun



yang aku tau
perlawanan bola lagi sekali ni
Malaysia mesti menang
Indon kalah..



jangan emo yea....

27.12.10

381 : persiapan sekolah

cuti 2 3 hari ni memang penat
penat...biasa lah, persiapan buka sekolah
minggu depan dah sekolah bermula
cepat sungguh masa berjalan

seperti biasa..
pergi beli peralatan sekolah, baju, kasut, buku-buku, beg dll
dah ler duit kopak..
yang paling aku letih..
bila tiba bab menjahit lencana sekolah & tag nama
sesuatu yg sungguh aku benci bila
setiap kali sekolah buka

sebabnya
aku ni mmg jenis jari jemari keras
nak menjahit..mmg terasa amat susah
meski pun hnya menjahit sembat pada lencana & tag nama
mencik tau...fenatttt sesangat

masa aku sekolah dulu
lebih senang
guna lencana yg ada pin..
tak perlu beli banyak2..satu cukup
just pin kan aje kat uniform
tkde ler mcm sekarang,
kalau ada 4 pasang baju
kena jahit 4 biji lencana & 4 tag nama
byk belanja...buang masa menjahit lagi..

sungguh memenatkan..
sib baik lah kena buat keje ni setahun sekali
klu sebulan sekali...tirus jari I tau...
meahhahaaha...

23.12.10

380 : tajam & tumpul


(sila abaikan gambar kaki yang berkarat itu yea)

cuba korang tengok gambar di atas...apa perbezaan nya?

yes...bentuk hujung kasut...satu tajam dan satu lagi tumpul atau domok..korang paham ke ni?

aku baru je membeli 2 pasang kasut..yang brand nya ntah haper-haper..murah jer..aku mana mampu beli kasut mahal2...korang kena percaya.

kelakar kan...bila tengok hujung kasut yang tajam tu. masa nak beli asben aku pun tergelak...bila tengok hujung yg begitu tajam.."ini kalau tendang orang..tembus perut nya" itu komen ikhlas dr encik asben..yg satu lagi tu pulak domok or dempak hujung nya.."yang ini macam mulut katak je"..komen encik asben lagi. (ye ke rupa tu muncung katak? ish..)

kesimpulan nya..ke dua dua pasang kasut ini sungguh selesa di pakai..meski pun harga nya..murasssss

daaa.....


379 : Resdong

korang mesti pernah dengar atau tahu apa itu Resdong kan?
ini lah penyakit keturunan aku...boleh kata kan dari mak pak smpi kami adik beradik
semua ada penyakit ini, just that, ada yg teruk and ada yg tk berapa teruk

Resdung atau sinusitis dalam bahasa perubatan nya..terlalu sinonim dgn kita semua.
Ianya adalah alahan atau allergy kepada habuk, kutu, pijat dan yang paling utama ialah
makanan.

Tanda-tanda Resdung ialah apabila kerap kali gatal gatal pada hidung, kerap bersin, berhingus
atau berkahak pada waktu pagi, ataupun mata yang selalu berair..

Begitu juga lah dengan saya.....sangat sensitip kpd makanan laut seperti udang, sotong, kerang dll. Bila makan saje..next minute terus gatal gatal atau pun bengkak bengkak pd badan serta muka..teruk kan??? Lagi tak mau pantang makan....aku ni pantang nampak makanan....makan...makan...




Selepas aku mencuba pil ini..yang harga nya amat berpatutan, hnya RM 16.90 sebotol. Aku rasa ada perbezaan nya..lepas makan makanan laut..aku tak lagi gatal-gatal. Alhamdulillah..
Aku tak perlu lagi ambil ubat allergic dari hospital atau klinik..kerana ubat-ubat ni aku rasa boleh menggemuk kan badan meskipun takde steroid...emmmm...ntah lah...
susah kalau dah alah atau allergy ni....
hari hari kena telan obat... :)

22.12.10

378 : skin care



mesti ramai yang dah tahu gambar produk di atas..
yes..betul..Safi Rania

oleh kerana ramai yang memuji akan keberkesanan nya,
maka saya dengan rela hati mencuba produk ini
memandangkan harga nya yg mampu di beli, kualiti pulak bagus..di jamin HALAL lagik..
lebih baik kita cuba yea...

tapi, bukan semua kulit sesuai..
setakat ini banyak komen2 di fb mau pun di blog..majoriti memuji kebagusan produk ini





setakat ini saya baru beberapa minggu mencuba produk ini
nampak mcm ok lah...sebab muka saya banyak cela + kering (kulit matang lah katakan!)

hanya serum nya yang masih belum di beli
minggu lepas semasa saya duk bershopping di Tesco...hajat hati nak lah beli serum ni,
tapi sayang sekali...tkde stok..
takpe lah..lain kali sy beli okeh..

saya paling teruja ingin bertukar kepada produk ini selepas
kempen yang amat bagus dari Eynda's Diary
lepas baca blog dia ni lah........sy terus mencuba produk ini

thanks ye Eynda..di atas cerita-cerita kecantikkan di blog kamu ~

apa produk korang guna yea?

377 : kapal selam

nak cerita pasal mimpi

malam tadi aku mimpi naik kapal selam
bes rupanya naik kapal selam ni..
cantik sungguh pemandangan di dasar lautan..
mmg bes sangat
sampai pagi ni pun masih aku terasa akan ke'bes'an nya..

ahhh....mimpi kan mainan tidur...

21.12.10

376 : ajal maut d tangan tuhan

Assalmualaikum..

korang mesti dah dengar, baca & tengok kat TV kisah nahas bas terburuk setakat ini
yang meragut 28 nyawa..

sian kan..
skrg ni tuhan ambil nyawa manusia ramai-ramai sekali
cepat & ramai..

mengerikan sungguh
bila lihat keadaan bas yg sungguh dahsyat
penyek macam tin sardin kena pijak..
padahal bas dua tingkat tu..

takziah ler kpd keluarga mereka yg terlibat dlm nahas tu
meskipun rakyat Thailand majoritinya.
tapi..kesian jugak kan..

nnti pelancong takut nak dtg Malaysia lagi
sbb keadaan jalanraya di sini..mungkin tk berapa selamat
or merbahaya..

emm....rasa takut plak nak pi Cameron

ajal maut tu di tangan tuhan..
berdoa saje lah
semoga nyawa kita di ambil dlm keadaan yg baik-baik & mudah
amin~

17.12.10

375 : musim org kawen

musim2 cuti sekolah ni
ramai ler yang nak mendirikan masjid
bukan masjid jamek..tp mendirikan rumahtangga
syabas..serta tahniah kpd yang melangsungkan majlis perkahwinan di musim2 cuti sek ini
ramai juga yang gantung periuk...sbb terpaksa menghadiri majlis atau kenduri kawen, di sana & di sini..

tapi..ingat..
bila pergi ke rumah org kawen tu
jangan nak mengumpat-ngumpat pulak..
"pengantin tak lawo ler..lauk tak sedap...rumah sempit la.. atau macam macam lagi..
dosa yg dpt tau...

ok lah..
apa aku merepek ni ye..

sebnarnya
aku nak balik kampung
sbb ada supupu ku yg nak kawen esok..

daaaa..........

16.12.10

374 : Layannnnn je lah...zassss!


"ish...gatai nya rambut ku ini...banyak betul kelemumur..dah guna shampoo selsen blu pun tak mujarab...rasa nak cukur je rambut ku ini "


" aku kecewa harini, tk dapat curi makanan kiko, rasa nak bunuh diri la...tapi..dh lama aku tunggu, apsal keta ni tak gerak2?..ish..tayar keta pun udah botak..keta pulak berkarat, kotor tk bercuci......teruk betul tuan empunya keta ini...
emmm...tak jadilah nak bunuh diri, lebih baik aku tido je"

"apa tengok-tengok? orang nak landing berkhayal kat taman ni pun tak voley..jgn sibuk lah, nape curi gambar aku???? ish...kacau daun betul org ni..."

"bes nya dpt main sorok-sorok kat sini...mesti tkde orang yg nampak aku...
aku takut org curi rantai aku yg cantik ni..tu pasal kena nyorok kat sini...syhhh.."

"eh..korang nampak eh?...jgn tuduh aku mencuri tau..sebnarnya aku saje nak check duit 'mak' aku..banyak ke tak?..korang nak tau??? aku jumpe duit syiling je..duit kertas langsung tak nampak...sengkek rupa nya 'mak' aku ni...harap enbeg aje besor"..hihhihihi


"ahhhh...bes nya bermalas malasan begini...lepas makan, tido..lepas tido, makan, golek-golek...tak payah penat2 keje mcm korang semua. Aku, tk keje pun cukup makan...sentiasa ada ikan utk aku...lalalallalaal"



" adush..sempit nya pintu ni...pintu ni yang mengecil atau aku yg semakin membesar?..


" nape intai-intai? mai ler masuk..ini umah baru I..bes tau..ada ekon"


15.12.10

373 : Watson

arini aku haf day lagi
masih lagi dlm projek nak clearkan cuti tahunan
jalan-jalan..abiskan duit

aku tersinggah watson
sebelum ni belum lagi jd member dia
so, tadi aku dh tersangkut
sambil beli2 barang
terus ter register menjadi ahli watson
kena bayar RM12 utk seumur hidup
macam biasala..dpt voucher/coupon, dpt less 2 3 hengget klu beli barang kat tmpt dia
balik-balik..untung dia jugak

selain itu collect points....redeem...ah...semua card ahli cenggitu
aku yg terpedaya...
macam ler selalu nak sopping kat sana....emmm


terlajak perahu boleh di undur, terlajak perbuatan
tk guna nak menyesal dah...rugi plak rasanya RM 12 hengget tu

hikhikhik...

beli mekap pun setahun sekali ye tak..
beli skin care pun beberapa bulan sekali
bukan mcm beli ikan or beras or kopi susu teh...

apa..merepek aku nih..




ini ler rupa kad ahli Watson tu
aku rasa ramai juga yg dah ada kad ini
maknanya..ramai yang sudah terjebak sama..

11.12.10

372 : kereta aku kena cium tadi

abis lebam pipinya..

emmm...malang sungguh

10.12.10

371 : majukedepan

setiap kali bila tahun baru menjelma
mesti ramai yang tanya
apa azam baru...atau apa visi tahun depan..

ramai yg bertanya
aku cuma jawab
nak maju kan diri
maju di dalam serba serbi

tiba-tiba
ada ler sorang kawan aku
yang mulutnya tk beli insuran

"eh ita..ko kata nak maju kan diri tahun 2011
apa kata ko mengandung sorang lagi, lagi pun ko dah lama
aku tengok tak mengandung"

cissss.......
ini bukan kategori maju kan diri lah
ini kategori maju ke depan...majukan perut ke depan..

nehiiii........

9.12.10

370 : ?

bukan senang nak senang
tapi senang nak susah
harga barangan semua naik
kena kerja keras...apa kah caranya?

7.12.10

369 : apa hijrahnya?

Salam maal hijrah
rasanya masih belum terlambat nak ucapkan...selamat berhijrah

apa hijrah nya?
dari solat 3x sehari...jadikan 5x sehari
dari banyak makan..kurangkan makan
dari kuat bersopping...kurangkan soppingnya
dari kuat bercakap...kurang kan cakapnya

dari kurang berblog...kuat kan blogging nya............adakah ini juga satu penghijrahan? :))

Selamat Berhijrah..ke arah yg lebih baik..

5.12.10

368 : jalan ke KK

jalan jalan ke KK..kuala kangsar aje..bukan kota kinabalu..meahhaaa
hari ni hari ahad, cuaca mendung...tapi hujan tak jadi. kain basuhan semua tak kering, lembab, sejuk aje.
Minggu ni aku memilih destinasi Kuala Kangsar, jalan-jalan sambil cari makan. Niat sebenarnya nak cari sejenis minyak angin, Minyak cap teko...tkde di Ipoh ni & biasa dibeli di KK. Tapi sayang nya sudah tkde stok sekarang. Minyak ni minyak angin biasa..tapi sangat sesuai utk keluarga kami..start dari mak saya..hingga lah ke anak-anak saya..



KK mmg sinonim dengan laksa. Di pekan KK kita akan nampak di sana sini gerai menjual laksa. Ini le semangkuk laksa yg jadi habuan aku cuma RM1.80 semangkuk

Amira..kusut-masai..rambut terkena angin. Kami lepak di tepi Sg. KK yang sungguh berangin ketika itu

sempat juga bergambar di tepi Sg. Kuala Kangsar. Air sungai sungguh banyak..mungkin sebab musim hujan. huh...ngeri rasanya..sbb aku tak pandai berenang..fobia bila tengok air dalam2 mcm ni...keruh pulak tu.


setiap hari minggu ada Pasar Sehari di tengah pekan KK. ini gerai tdg...biasa ler org pompuan...tak sah kalau tak singgah ke gerai tdg, tapi aku tak beli pun, tkde yang berkenan...lagipun minggu lepas baru aje memborong tdg dari Ariani..tak kan minggu ni nak beli lagi..tauke laksa pun buleh bankrap..klu hari2 asyik beli tudung aje..heheeh




ini pulak gerai yang menjual pop corn. RM1.00 sepeket. tertarik bila tengok pop corn warna hijau. biasa aku tengok pink and kuning saje..kali ini ada plak kaler ijau....rasanya sama je..

kami stop di gerai laksa ni utk membeli sebungkus laksa lagi utk di bawa pulang...nak makan waktu petang pulak. aku ni boleh tahan juga gila kan laksa ni...aku beli sepeket RM5,00 shj. Cukup ler kami makan anak beranak.

ini pulak cendol. simple tapi sedap, sungguh manis..puas minum

sempat juga berposing di tepi sungai KK. tak enterprame..tak sah kan...


Mira bertungkus lumus makan laksa..sebabnya takde garpu. Mira bising.."mana boleh makan dengan sudu aje"..katanya. Tapi, akhirnya abis juga..hhaaah


last, enterprame sambil makan laksa & cendol..
setengah hari di bandar di raja Kuala Kangsar







3.12.10

367 : tua sgt agak nya aku...

arini aku cuti haf day
saje nak clearkan cuti
aku pun jalan2 lah
kunun nya nak jamu mata

tiba-tiba rasa berkenan
dan ingat nak beli
tudung yang pesen nya spt dibawah ini
shawl ada subang..gantun-gantung tu..




masa aku belek2 tdg tu..
tiba-tiba datang ler budak penjual tdg tu..
" ye kak...nak cari apa?"...(anak dara penjual)
" kak nak tengok tdg ni..ingat nak beli selai"...(aku)
" siapa nak pakai? akak ke?"...(anak dara penjual)
"ha.ah..akak ler nak pakai, nape?...dengan muka pelik...(.Aku)
"takde lah...selalunya org mcm umur akak ni tak nak pakai
tdg pesen ini...(anak dara penjual)
issshhh...aku berlalu..terus tak beli dari dia..
agaknya tua sangat nampak aku ni...tak sesuai agaknya pakai pesen shawl cenggini..
tapi...apa aku kisah....aku pakai jer..
tak kan ler anak dara sunti je boleh pakai..
akhirnya aku beli juga dari gerai lain..
aku nak jugak pakai..
apa ada pada usia..
yg penting vogue
(perasan...or perasaan) wakakakkaka

1.12.10

366 : panas baran

arini aku lambat balik dari kerja
sebabnya...
ada pulak dua org operator mesin duk bertumbuk
gaduh pasal keje juga

budusss sungguh,
menyusahkan orang

tak pasal2 kena buang kerja
dah ler skrg susah nak cari kerja
langsung tk tau nak menghargai peluang rezeki yang ada
ikut kan hati yg panas, ikutkan rasa amarah
ini ler padahnya..
hanya perkara yg remeh pun dia org boleh bertumbuk..

orang muda zaman skrg
mmg susah nak di ajar..dinasihatkan pun tak jalan
sedih....orang kita.

Nota :..buangkan lah sifat panas baran
kerna ia mmg memberi banyak keburukkan dari
kebaikkan

29.11.10

365 : berpisah

setiap yg bertemu pasti akan berpisah
sekian lama bersama..kini terpisah jua..

arini..cerita sedih
kawan rapat di tempat cari makan aku..
udah meletakkan jawatan nya
sekali gus berpisah ler dgn aku..

ntah bila akan bersua lagi..
kerana dia akan berhijrah ke Pulau Pinang..

slmt tinggal kawan...
semoga langkah yg kau ambil ini
betul, tepat & baik sekali

singgah sekejap di http://katalogshop.blogspot.com

26.11.10

364 : cuti or bercuti

hujung tahun..
ofis lengang
ramai yang menghabiskan cuti tahunan
sambil bawa anak2 berjalan sempena cuti sekolah

aku?
masih di sini...
ntah bile nak menghabiskan cuti aku yg lagi 7 hari itu
bila?
nak kemana?
anak-anak hanya bercuti di rumah saje
kesian kan???


emmm....
lalallalalal ~

singgah ler http://katalogshop.blogspot.com ada tudung murah!

24.11.10

363 : sapu habis

projek mega aku harini adalah
mengemaskini list rakan atau friends dalam fesbuk..

mana yang aku rasa tk perlu
aku dah sapu habis kasi licin..

terutamanya
yang sama tempat mencari rezeki dgn aku..

sebab..
aku rasa apa yang aku coretkan di fb
semacam tkde privasi..
ish..tk bes la..

...apa-apa pun, bak kata org
berkasih biar sorang..berkawan bior seribu..
list rakan kat fb aku..ada seratus jerk...wakakakakka
bila la nak sampai seribu ek?

22.11.10

362 : tolong 'silent'kan okeh!

arini satu hari aku tk ke pejabat
aku ada training di FMM
tajuk trg biasa ler..HR matters
tak syiok klu aku cerita kan kat sini..
biarlah ianya menjadi rahasia..kuikuikuikui..

yg aku nak luahkan kat sini
adalah tabiat setengah org
yang aku rasa mcm...tk tau adat & adab..
dah tau awak tu masuk dlm training
cuba lah 'silent' kan henpon tu siap-siap
idak ler setiap kali berdering dering menganggu gugat peserta lain
tak kan benda2 mcm ni pun trainer nak kasi tau
sepatut nya paham-paham ler sendiri
meluat betul lah..

ada jugak yg selamba bercakap dlm kelas..ish..lagi ler kureng sopan

ini bukan 1st time aku tengok mcm ni
boleh katakan setiap kali training
mungkin orang-orang ipoh saje ke mcm tu???
(aku pernah jugak pergi trg di KL..yg sama berlaku)

ish...teremo plaks..

20.11.10

361 : lembu oh lembu

daging goreng

sup tulang

goreng hati

kerabu perut



emmm.....musim korban begini lah jadinya
semua menu aku adalah dari ' seekor lembu'

adoyai..dah naik muak
naik fobia
bila tengok lembu
tengok perkataan lembu pun dh rasa semacam
pengsan~

360 : tak dapat nak lelapkan mata

ini cerita malam tadi
kisah aku tk dapat nak lelapkan mata
bukan kisah sedih
tapi kisah gatal...
.
.
.
.
ye..kisah gatal kepala
kisah nya bermula apabila aku bertukar menggunakan shampoo
dah elok2 sesuai gunakan shampoo Rejoice
tiba-tiba, dek kerana rasa jemu..asyik guna shampoo tu jeeee...
aku pun try guna shampoo Ginvera

padahnya..kepala aku penuh dgn kelemumur
padan kan muka....

sebab tu ler aku tk lena tido malam tadi
duk bergaru-garu mcm kera....

morale of the story : kalau dah sesuai menggunakan sesuatu produk itu..jgn ler gatal gatal nak tukar... buruk padah nya

bertukar kepada yg lebih baik..itu satu kelebihan..bertukar kpd yang lebih buruk..padan kan muka sendiri

18.11.10

359 : aku kah itu?



hehehehe...toceh..toceh..terima kasih la MiMi..kerana permintaan akak telah dilaksanakan..ko lukis jugak muka akak sbg seorang kartun ye...

rasanya akak sebagai kartun lebih cantik dr akak sebenar hehhehe
cantik tudung tu....

i loike...kalau kat FB akak click butang 'suka' 50 kali tau...


kalau korang nak tengok lebih lanjut sila clik di bawah ini :)

http://mydemcomic.blogspot.com/2010/11/rozita.html

16.11.10

358 : Slmt Ari Raya ye Pak Aji~

Kepada semua pengunjung Blog ku ini
Selamat Hari raya Haji..semoga semua yg mengerjakan Haji mendapat Haji yg Mabrur
kepada yg bercuti..selamat bercuti...

357 : kelabu asap

smlm petang
waktu pulang dari pejabat
hujan turun agak lebat...
hish..sejuk toksah nak cerita lah

aku memandu seperti biasa..
tiba-tiba aku rasakan
kenapa la gelap sgt kereta aku ni..
wiper dah pasang, nape lagi ni..
rasa mcm dh nak kiamat aje..
gelap...kelabu...


cisssss..........rupa-rupanya aku terlupa nak ON air-cond.
patut ler kelabu asap kereta aku :)

15.11.10

356 : Boxer


skrg aku tengah mencari layout yang baru


sbb semalam anak aku yg no 2 itu

memberi komen yang bernas..


"mak, tak cantik ler layout yang ini, petak-petak"

nampak macam boxer jer"


adush...masih mencari

belum jumpa template yg berkenan..

14.11.10

355 : hari 'kunfu' Mira

pada suatu hari...

"mak..nnti minggu depan kita ada kunfu"...kata Mira

"ha...kunfu?...apa ke jadah nya pulak ni?"..aku & anak2 lain..start nak ketawa dah..

"nah..ni ada surat cikgu kasi"..kata Mira lagi

"emmm.....ooooooo", baru le aku faham

rupa-rupanya hari Convocation..Tadika Nur Amira..

kecik2 udah ada convo yea...zaman aku dulu tkde semua ni...

gambar bersama guru kelas Nur Amira sambil menyanyikan lagu Geylang si Paku Geylang..

Amira tengah rancak berdikir barat..tapi bukan lagu kelate...dia org berdikir barat lagu rasa sayang...

bersedia memulakan lagu dikir barat..siap dgn tempurung yg diketuk-ketuk


menyanyikan lagu "u are my sunshine" bukan senang ni..hampir 2 bulan dia org berlatih tau..smpi aku pun tahu lirik lagunya..asyik menyanyi je kat umah..


masih lagu yg sama


permulaan sekali..nyanyi lagu Negaraku

menyanyikan lagu negaraku, murid 4, 5 & 6 tahun
Tadika Zamrud

13.11.10

354 : itu & ini

sambil merayau-rayau blogging..

tiba-tiba aku terjumpa satu blog yang aku rasa cukup hebat

sungguh damai bila singgah di situ

aku dpt blog yang itu selepas menerjah masuk ke blog yang ini

sila lah singgah kalu korang rajin...ke blog yang itu & ini

12.11.10

353 : kuih belah

ntri kali ini nak cerita pasal kuih. tp bukan nya aku buat sendiri tau...sudah semestinya aku beli.
kuih ni ada belah di tengah nya..di letakkan sos cili...jujur..ntah apa ke nama nya ku pun tatau..aku biasa panggil kuih cucur belah tengah :) bukan rambut je boleh belah tengah...kuih pun ada belah tengah okeh
sebenarnya kuih ni telah aku kenali, & telah menjadi kesukaan aku semenjak aku darjah 1 lagi, iaitu sekitar tahun 1978
ye lah, masa darjah satu dulu..belanja sekolah aku hanya 10 sen je. family aku pun bukan nya dari golongan bangsawan atau usahawan..bapak aku hanya lah seorang pekerja kampung..ketika itu hidup agak sempit n semput lah sikit..
selalu nya aku dgn akak aku akan membeli kuih ni sebijik, pastu berkongsi makan sebelah sorang. sbb itu je yg mmpu kami beli dgn duit blanje yg kami ada. tp kami tk pernah merungut pun....masih boleh rasa riang ria sbb dpt makan kuih yg sedap tu, meski pun sebelah sorang je. kalau budak zaman skrg..wa tatau la weiii...
masa tu akak aku dlm darjah 4, aku plak darjah 1. kalau zaman skrg, mungkin kisah kami ni boleh di masukkan ke dalam rancangan "bersamamu" TV3 hehehehe
tu sebab nya smpi skrg aku masih suka membeli kuih ni. kalau aku ternampak je org jual kuih ni..mesti aku akan beli..& aku akan teringat kisah kami setiap kali memakan kuih ini...
salamssss........

10.11.10

352 : Haji / Hajjah

tadi

aku dengar berita

tahun depan

kerajaan bercadang nak menaikkan lagi kos mengerjakan haji di Mekah

emmmm....

kalau macam ni lambat lagi lah aku nak bergelar Hajjah
"Hajjah Rozita"

korang bila plan nak pi Mekah mengerjakan haji ???? :))



Sumber : berita radio

9.11.10

351 : mendung

hari ini 9 Nov - Selasa atau Tuesday

cuaca mendung

semendung hatiku..



(korang tau tak nape hatiku mendung????

8.11.10

350 : lebih kurang 53 hari lagi...

lebih kurang lagi 53 hari kita nak masuk ke tahun baru 2011

apa agaknya kejayaan yg telah kita dapat dlm tahun 2010?

emmmm.....apa ek??? berjaya menaikkan berat badan ku sehingga 65kg~

ok tak? tu kira kejayaan ke atau bala bencana????


korang cm ne?

3.11.10

349 : macam antu~

arini mood rasa macam ok sangat masa nak pi keje
sebabnya esok cuti, lusa cuti..tulat tonggeng..semua nya cuti...
kesimpulan nya H A P P Y

maka

aku pun pagi-pagi ni bermekap lah..agak-agak terlebih sedikit dari biasa
perasan kan cantik sangat lah ye..

tiba-tiba
dengan selamba nya aku mendapat komen yg ikhlas dari Nur Amira..

"eee...mak arini nampak macam antu..."

alahai..sian kat mak kan!

2.11.10

348 : asyik naik je..

harga petrol Ron 97 naik lagi hari ini

tetapi tidak melibatkan Ron 95 & Diesel

juga tidak melibatkan minyak-minyak lain...minyak angin, minyak tanah....atau minyak masak

suatu penyeksaan!...&*^a%@


jom kita berbasikal ke tempat kerja


Sumber : berita radio

30.10.10

347 : bola bola bulat bulat kejar kejar menang menang kalah kalah

harini nak cerita pasal bola pulak
perlawanan akhir NS vs KLTN

bola sebiji yang direbut rebutkan

kita tengok siapa yang menang..


siapa yang mendukung piala..

juga...

siapa yang kena....

kena belasah..

kena mercun..

kena apa-apa aje lah.

harap perlawanan kali ini berakhir dgn sempurna aman damai
penuh dgn semangat kesukanan..

moga tiada tragedi buruk yg berlaku..

aku?

aku teka kelantan menang 2-1

jgn mara :))

29.10.10

346 : ntri rehat hari Jumaat

seperti biasa ntri rehat
hari Jumaat

Dalam hadis Nabi SAW disebutkan : Orang yang meninggalkan solat lebih besar dosanya dibandingkan dengan orang yang membakar 70 buah Al-Quran, membunuh 70 nabi dan bersetubuh dengan ibunya di dalam Kaabah. Dalam hadis yang lain disebutkan bahawa orang yang meninggalkan solat sehingga terlewat waktu, kemudian ia mengqadanya, maka ia akan disiksa dalam neraka selama satu huqub. Satu huqub adalah lapan puluh tahun. Satu tahun terdiri dari 360 hari, sedangkan satu hari di akhirat perbandingannya adalah seribu tahun di dunia. (ambil kalkulator cuba kira ye)


Peringatan untuk diri sendiri & juga buat semua pembaca muslim

28.10.10

345 : Farmville

tadi aku baru dengar berita ringkas kat radio
ada ibu yg sanggup mmbunuh anaknya hanya
gara-gara leka bermain Farmville di fb

si ibu naik berang bila anak nya itu menangis
tanpa hnti...sehingga menganggu dia yg leka bermain FV

sungguh bahaya
sungguh ramai yg fanatik dgn FV tu..

sila kontrol diri anda okeh~

berita sepenuhnya aku tak tau..
korang cari lah sendiri ye

27.10.10

344 : bagai mana

bagaimana nak menjadi penghuni fb yang tegar
kalau tiap-tiap malam asyik berebut komputer dgn anak-anak

bagaimana nak menjadi blogger yg tegar
kalau sering ketandusan idea..

bagaimana?



bagai mana?

ha?

26.10.10

343 : daging ular ke?

malam ni dinner
aku masak asam pedas ikan pari
ikan pari potong2 bukan yg sekor2 punya

mungkin juga ini kali pertama aku masak ikan pari cenggitu

asben aku komen baik punya...
kata nya sedap..sungguh memuaskan
makan hingga tak hengat...


tapi

[anak anak aku] "mak..malam ni mak masak apa? cam daging ular je"

huh...ikan pari tu dia org kata mcm daging ular
kembang juga tekak aku
langsung tk lalu nak telan..

anak aku kata 'lebih baik makan daging ular dari makan ulat...'
sabor je lah~

25.10.10

342 : siapa lewat akan kena warning

hari ni hari Senin..kemalasan bekerja melanda

pagi-pagi pulak kena prepare warning letter utk 'mereka itu' yang selalu datang lewat
ke tempat kerja..
huh..bos sudaa mengamuk..

awas! jgn suka dtg lewat ke tmpt kerja okeh..
ini Ipoh bukan KL..mana de jalan yg jem ?
tkde alasan utk dtg lewat ke tmpt kerja

alasang mu tidok di terima..

22.10.10

341 : ntri Rehat

hari ni hari Jumaat

ntri rehat


PERKARA SUNAT DI LAKUKAN HARI JUMAAT

1. MANDI
( Dari Ibnu Umar ra ), Sabda baginda SAW yang bermaksud, "Apabila datang kepada kamu hari Jumaat, maka mandilah." (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim).

2. Menghias dan Pakai Wangi²an
Sekiranya kita mampu pakailah baju berwarna putih pada hari Jumaat.Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud, "Pakailah pakaian kamu yang berwarna putih. Sesungguhnya ia adalah pakaian kamu yang paling baik dan kafankanlah orang-orang yang telah meninggal dunia di kalangan kamu dengannya."

3. Memotong Kuku
Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud, "Lima perkara daripada fitrah iaitu berkhatan, mencukur bulu ari-ari, mencabut bulu ketiak, memotong kuku dan menggunting misai." (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

4. Membaca Surah al-Kahfi
Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud, "Sesiapa yang membaca Surah al-Kahfi pada hari Jumaat, nescaya dia akan dikurniakan cahaya di antara kedua-dua Jumaat berkenaan." (Riwayat Al-Hakim dan Al-Baihaqi)

5. Memperbanyak Doa
6. Berselawat

20.10.10

340 : negeri Maju 20102010

Tahniah orang Melaka

Melaka menjadi negeri Maju 20102010
.
.
.
.
ini je sorang rakyat Melaka yang aku tau
.
.
TasM

ada ke sesape lagi blogger dari Melaka, meh pekenal kan diri

seronok ke duk kat Melaka tu?
dengar ceritanya, kadar pengangguran (betul ke ejaan ni) pun kurang..
rasa nak pindah Melaka plak..
tapi..
Melaka ada jerebu kan???

339 : jari jariku sakit semua..kerna bekerja..sehari-hari...[lagu]

korang nampak tak gambar jari di atas tu? semua orang ada jari kan? dan kenal apa itu jari..kalau tak kenal lebih baik gantung diri..

aku ada masalah dgn cerita jari-jari ini...

punca nya semalam, semasa memotong kuku Amira [anak perempuan I]

perbualan nya bermula begini..

"mak..kita ada sepuluh jari tangan & sepuluh jari kaki kan? [Amira]

"ye" [aku]

"kita ada ibu jari kan? tapi...ayah jari nya mana? " [Amira dgn muka inesen nya]

aku senyum jer...
apa aku nak jawab pun tak tahu...

korang boleh tolong jawab ke? mana satu Ayah Jari???

Nota pening lalat : Dah 39 thn umur aku, pun masih tak tau mana satu
Ayah si jari...

19.10.10

338 : hutang piutang

hutang..

bila sebut pasal hutang..mesti ramai yg dah tau..apa itu hutang kan?

ramai org yg jadi resah gelisah bila byk hutang..
ada juga yg menjadi gundah gulana kerana orang tak bayar hutang padanya..

ini ler yang terjadi...hari ini

seorang hamba allah..kat tempat aku ni ha..
kecoh..
riuh rendah..

"e.eee... nape la si polan bin si polan ni tak nak bayar2 hutang nya
janji hujung bulan lepas..ni dah nk smpi ujung bulan lagi...belum jugak bayar2..
mmg dasar tk kenang jasa..dah tu belagak pulak..bla..bla..bla... [orang itu]

"laa....sape yang berhutang ngan ko tu? [Aku yg menyibuk]

" ada lah..si anu bin anu tu..dia beli anu dari aku [orang itu]

"banyak ke hutang nya"? [Aku yg terus menyibuk]

" tkde lah banyak...10 hengget jerk, tapi dah lama dia tak bayau.." [kata orang itu lagi]

gullppp......terus diam [Aku tk nak menyibuk lagi]


ingat kan banyak lah hutang nya yea...baru 10 hengget dah riuh se kilang
kalau sepuluh juta..mau rentung satu kilang.

Nota peringatan : Hutang tetap hutang. Tetap duit orang. Kasi bayar
ler meskipun hanya 10 sen

18.10.10

337 : anaktiri negara

.
.
.

Salam hari senin yang penuh ceria..
.
.
.
Bajet 2011!


aku pekerja swasta

terasa seperti

di anaktirikan~ :))

15.10.10

336 : jom lompat

semalam, malam, aku ke pasar malam..(berapa byk malam daaa....
biasalah, kalau ke pasar malam kita mestilah berjalan kaki..
apa tah lagi pasar malamnya depan rumah aku aje...

dlm perjalanan balik...

oopppssss

aku ternampak seekor katak besor...yang menghalang perjalanan aku..
eeee....aku mmg geli kan katak okeh...
aku tak pasti pulak, samada katak tu geli atau tidak bila nampak aku (ngee)

yang heran nya...
maka dengan tindakan luar kawalan..
aku terus melompat....tinggi ler jugak..boleh tahan :))

ish...selalunya katak yang lebih sinonim dengan lompat..."lompat si katak lompat"

tengok......sekarang aku plak yg melompat...
mujur katak tu tak gelak kan aku..

335 : orang baru

saje nak share penghuni baru rumah no 6 psrn 18 ini...orang nya muda belia..cukup muda..belum cukup umur lagi..perangai cukup nakal..suka gigit-gigit orang..suka kacau orang tido...nama dia Notti..dia ni perempuan...ooopssss.....bukan, betina.

kucing ni aku baru adopt. rasanya dah hampir sebulan. sewaktu kami pergi 'menge-teh' di kedai mamak..tiba-tiba ternampak dia ni yg keseorangan atau keseekoran????. kesian pulak. waktu itu, kekanda ku jua ada bersama..dia kesian sgt, takut kena langgar. lalu, kami pun bawa pulang..dah terus bela dia..sehingga ke hari ini..

orang kata, kalau pelihara kucing, jangan suka tangkap gambar mereka..takut mereka pendek umur..ntah boleh percaya ke tidak..I dun know...tp aku suka tangkap gambar kucing..

macam siTedi ni, suka sangat tangkap gambar kucing2 kesayangan nya..tak takut umur dia org pendek ke????

heheheheh...

tumpang lalu...nak pi rumah jiran sebelah sat...makan ketupat.

14.10.10

334 : Low and High

bila aku baca n3 cikHanie yang ini tiba-tiba aku teringat pengalaman yang sama pernah aku lalui ketika membelek resume mereka2 yang minta kerja..

yang aku pernah terjumpa

Education :
Low School : Sek Rendah..bla..blaa
High School : Sek Menengah..bla...bla..

untuk sekolah kita tak kan ler guna tinggi rendah roper itu...

ye lah..tak baik gelak kan orang kansss...

Pembetulan : Primary School & Secondary School

Nota peringatan : Jgn sibuk kat resume orang, cuba plak check resume
sendiri...ntah apa yg kita tulis yea :)

13.10.10

333 : cantiknya nombor ni..i loike


Simbol ini berasal dari simbol syaitan yang diamalkan semasa upacara keagamaan Yahudi. Simbol ini telah digunakan oleh Yasser Arafat (Bekas Presiden Palestin), Richard Nixon (Bekas Presiden amerika) dan Winston Churchil (Bekas Presiden Amerika).Lambang kedamaian pada tangan sebenarnya simbol gerakan Illuminati.

Tanda “v” mempunyai pelbagai sejarah. V (tanda tangan) adalah tanda huruf Roman yang bermaksud nombor 5 dan Adam Weishaupt menggunakan simbol ini dalam gerakan rahsianya iaitu Illuminati (pertubuhan Yahudi). Ahli-ahli Illuminati akan menggunakan simbol ini sebagai tanda “Law of Fives” (Hukum Lima).Di dalam tulisan Yahudi, huruf V (Van) bermaksud ‘Nail’ (Kuku).
The Nail adalah salah satu tanda rahsia syaitan yang digunakan dalam upacara penyembahan berhala. Syaitan ingin membiarkan kita tahu bahawa itu adalah tanda kegemarannya. Anton Lavey, pengasas Church of Satan (Gereja Syaitan), menggunakan simbol PEACE sebagai latar belakang mimbar upacara penyembahannya. Salah seorang penyelidik menegaskan, simbol PEACE adalah dari simbol kumpulan Yahudi yang anti Kristian (antiChrist). Mereka mengambil salib kristian dan mematahkannnya ke atas dan menterbalikkannya ke bawah. Tanda 3 palang yang menghala ke bawah membawa maksud :Past (Palang kanan), Present (Palang tengah) dan Future (Palang kiri).

artikel ni aku cedok dari fb. rasa amat tertarik. sesuatu yang biasa kita lakukan tanpa kita sedari. bermacam2 pengetahuan kita boleh dpt dari internet yea...semoga hidup kita menjadi lebih baik dari hari ke hari..

Nota cute : Peace No War?!

10.10.10

332 : 10.10.10

10.10.10

cantik sungguh tarikh hari ini

tahniah kepada yg melangsungkan perkahwinan hari ini
angkasawan negara..
juga yang lain-lain

selamat hari lahir
kepada yg menyambutnya hari ini
kanda ku..Norizah Hasan..

9.10.10

331 : ada soklan nak tanya?

satu hari, satu peristiwa di satu pagi...di pejabat aku

" ok..selesai sudah sessi induction trg kali ini, sy harap kamu faham dan jelas dgn segala peraturan, dan segala benefit kamu sebagai pekerja di kilang ini" [Aku]

" ada apa-apa lagi kamu nak tahu, nak tanya. atau ada apa2 lagi yg kurang pasti, kamu boleh tanya sekarang" [Aku]

"emmm...tkde apa-apa puan...cuma saya nak tanya...Umur puan berapa ye" ? [budak kilang]

[aku]....senyum aje . soalan extravaganza sungguh

[aku].."ok saya hantar kamu masuk ke kilang skrg..


macam ini pun ada orang yea...apa daaaa...

Nota hati kecik ku : nampak tua sangat ke aku ni....atau nampak muda
ke? kuikuikui

8.10.10

330 : tak tau jaga badan ke?

"eh..nape kamu ni, semakin hari aku tengok ..semakin gemuk"
" tak jaga badan ke?"


ini ler stetmen yang aku terima harini..
sedih ler jugak, sebab ianya datang dari bukan kaum sejenis..
uish..malu pun ada, bila org kata ...tak tau jaga badan..

emm....

?...


Nota kecik hati : aku tak
marah..sebab mungkin ada kebenaran nya..


7.10.10

329 : setahun ntah berapa kali naik

tertarik dengan stetmen di bawah..meskipun ianya tkde kene mengena dgn aku....tapi...suami aku..


KL Dis 27: AGAK pelik sikap pemerintah di mana-mana negara sekular di dunia
termasuk Malaysia melarang rakyatnya menghisap rokok kerana ianya suatu sikap
buruk, sedangkan menjualnya kepada rakyat, atau mengaut keuntungan ekonomi
di atas keburukan rakyat itu adalah sikap yang lebih buruk dan tidak bermoral
lagi, dilakukan oleh pemerintah tersebut.


susah nya nak suruh dia org ni berenti merokok ye...tak tahu nak nasihat apa lagi kat en asben tuh...sabor je lah.

kerajaan pun sama...setahun entah berapa kali naik nya harga rokok ni..tp...rakyatnya isap jugak....anak bini yg merana bajet lari :)

6.10.10

328 : sekurang-kurang nya tahu membaca & menulis

ish...sungguh sedih
tadi interview operator mesin
...ada sorang budak..sekolah sampai tingkatan 5...tapi..
membaca n menulis pun tk reti..
muka nampak ok jer..ensem boleh tahan...lahir tahun 1991.

apa ler dia org nak keje yea?..di zaman yg sungguh mencabar ini..

adoyai....risau nya...bangsa ku sendiri..

4.10.10

327 : hari ini hari Senin!

fuh..pagi ni bukak email..rasa nak terkejut ler pulak...ada yang hantor brochure tu..kereta di atas tu. macam ler aku ni mampu nak pakai kereta tu.... :)
ntah dari mana ler sales man ni dapat email address aku agaknya! hahahahah

mati idup balik pung, rasanya...tak akan jadi kenyataan...tak kan dpt pakai kereta ni :))


Nota : Maaf, tajuk tkde kena mengena dgn ntri okeh~

30.9.10

326 : sungguh penyek!

arini aku pakai tudung syria. yang pesen anaknya melekap terlepek kat dahi..

seriyes..

aku dah rupa cokodok penyek!

rasa nak balik umah & tukar tudung lain...

.

.

.


29.9.10

325 : dabel trabel

salam buat semua yg sudi singgah...

semalam aku kerja half day, oleh kerana ada banyak cuti tahunan lagi yang belum diclearkan, maka aku pun bercuti lah...

oleh kerana tkde apa2 projek, aku pun cuba mengugel resipi Kek Marble...aku ni mmg jenis yang jarang memasak, apa jua resipi, menu..sebab utama nya..aku ni memang jenis tk pandai masak..tetapi hanya pandai makannnn...

lihat lah hasil nya

.

.

.

.

.

.

.

sila jangan gelak okeh...

bukan nya kek marble

tetapi

Kek Marbel trouble...kuikuikui..

Nota : Aku tk berani nak letak link di mana aku dpt resipi ini, aku takut tuan punya resipi ni kasi saman kat aku..hahahha

28.9.10

324 : Melaka

hari Jumaat (24.09.10) lepas aku ada bisnes trip ke Melaka. ini 1st time aku sampai ke negeri itu..Bandaraya Melaka.


gambar yg aku tangkap ini hanya lah di sekitar Hotel Holiday Inn, hotel yang betul2 menghala/menghadap ke Selat Melaka. Angin bersepoi-sepoi..bes tau.

tak de gambar lain yang aku tangkap, ntah kenapa ye? Rugi saje kan. gambar beca yang cantik2 juga aku tk sempat nak snap. Macam terlupa!