26.12.13

554 : Farewell org pencen muda


Yang ini tragedi farewell utk seorang kawan kat tempat kerja.  Dia ambil pencen awal umur 55 tahun.  Tak larat nak kerja sampai umor 60 thn katanya.




                                         Kami di jamu dengan KFC.  Dia yang belanja.
Yang pakai baju hitam tengah senyum tu, itu lah orang nya.  Tak nampak mcm umor 55 tahun pun.  Nampak muda.  Saje je dia tk mau kerja smpi umo 60 thn pada hal sihat je lagi pun.  Dia ni salah sorang model Yun Nam Hair Care..ditaja khas oleh Yun Nam tau..tengok la rambut dia tu...hehehe

553 : Santai di betin, Tanjung Kepah Lekior

Update kali ni kejadian yang berlaku pada 25hb lepas..cuti Xmas.  Aku balik kampung, kebetulan pulak ada gedering grup fb (Grup Anak Lekir) di pantai tanjung kepah.  So, ada ler sikit gambar utk menjadi kenang kenangan.

Tanjung Kepah ni laut air masin..berselut, maka di situ ada la, kerang siput gayam, siput sudu..ghemeh..pendek kata ada bermacam2 jenis siput, yang tak tau nak aku nama kan.  dulu masa kecik2 bila musim cuti sekolah macam ni, selalu je naik basikal pegi ke sini.  Seronok..maklum ler, zaman anak-anak, semua mende yang kita buat rasa seronok..


 Ini ler ghuper siput ghemeh



 Ini lah rupa keadaan pantai masa tu..air surut..kering..maka yg nampak hanya lah selut dan rumpun paya bakau.


Di pantai ni boleh juga nak cari siput..ghemeh nama nya.  Korek dlm pantai tu..keluar ler dia.  Tapi smlm siput yang ada agak kecil..

1.12.13

552 : Char Cheer


haa....ini lah hobi baru aku. menjak dua menjak ni dok ketagih nak makan mende ni aje. sehari satu bungkus..wajib...nape ek..

brand yang aku suka yang ni la..Char Cheer.  Ada jugak aku beli brand yang lain namun tidak memberangsangkan..yang ini..wow wow the best.

dia garing, rangup, masin-masin manis...

cheers!

25.11.13

551 : angan-angan

angan angan? korang penah tak berangan? mesti pernah kan?

ntah la nape ye..aku ni jenis orang yang tak suka berangan angan..dan pendek kata, payah sekali aku berangan-angan atau bercita cita..

bak kata orang...orang yang tak suka berangan atau tidak bercita-cita ni, tak de masa depan, betul ke? mungkin jugak kot..tu pasal agaknya kehidupan aku tiada kemajuan..tiada perubahan..macam kat takuk yang sama aje sepanjang masa..emmm

lantak la..tak mau fikir.  mungkin tuhan dah lahirkan aku mcm ni kot..aku tetap bersyukur dgn diri aku skrg ini...alhamdulillah.

mungkin juga aku takut dgn kekecewaan.  sebab nya bila kita berangan, seolah olah kita amat mengharapkan sesuatu itu kita perolehi..dan jika tidak dapat, kita akan kecewa. 

lagi satu..mungkin aku tak mau jadi mat jenin..kang tak pasal pasal jatuh dari kerusi ofis nih...wakakkaka.
comey tak ai?
macam comey jer..macam comey jer...

22.11.13

550 : Fibercell Complex..sedappp

assalam

harini ai cuti..so, sebelah pagi pegi buat facial muka.  lepas tu pergi avon..haaa..kat avon ai beli
taddaaaaa..

Fibercell Complex

hahaa..benda alah ni lah..

Minuman Serat Tinggi Yang Berkhasiat dan Lazat...

Merupakan formulasi revolusi dengan 65 bahan-bahan semulajadi...


Yes..ini untuk membantu sistem pencernaan anda. Minum 1x atau 2x sehari.

Sebelum ini ai buat jus sendiri tiap pagi.  Ai blend timun + seleri + green apple..ah..mcm mcm lah. Apa aje yang ada kat peti sejuk..sesuai utk jadi jus..belasah je lah..

But now..lepas ai beli Fibercell nih..nak senang badan..ai buat selang seli. sehari jus buatan sendiri dan sehari lagi Fibercell ni..jimat sikit kan..

Fibercell ni RM69.90 sekotak ada 14 sachets aje..mahal tu..tk mampu..kita kan keje kilang je.

Nak cuba? Pi beli kat AVON.  Nak pinjam no akaun pun boleh  3444960 - Rozita Md Hasan

21.11.13

549 : Neem tablet

assalam..

kali nak cerita pasal produk yg baru aku try..baru tak baru la kan..dah sebulan lebih jugak la..semua ni pun berpunca dari eczema aku yang tk pernah nak baik-baik.
 
satu hari tu aku singgah la kat farmasi sebab nak beli ubat allergy.  malas dah nak pegi clinic...malu dah nak jumpa doktor..so, jalan mudah pi je beli ubat kat farmasi.
 
masa tu la, farmacist tu perkenal kan satu produk keluaran Malaysia, berasaskan NEEM atau daun semambu. Ianya sangat sesuai utk mereka yang mengalami masalah allergy.  so aku sangat teruja untuk mencuba sbb katanya sangat baik sebagai agen menyahtoksik.
 
NEEM juga boleh :
 
Meningkatkan penukaran dan penghapusan toksin oleh hati.

Membersihkan darah.

Juga digunakan untuk rawatan masalah kulit, jangkitan kulat, alergi, kencing manis, malaria, ulser, kanser dan hepatitis.

Setiap BITREEN Neem Tablet mengandungi 100mg Standard Extract Neem (Azadirachta Indica).

Setiap tablet memberi 3% daripada jumlah pahit, yang bersamaan dengan 1 peria pahit.
 
haaa..macam ni lah rupa tablet tu.  utk 3 bulan pertama kena ambil 3x sehari sebiji sekali makan.  lepas tu, utk 3 bulan seterusnya ambil 2x sehari dan seterus-terusnya boleh la ambil sebiji satu hari.  sebab nya kita ni setiap hari terdedah dgn toksin. jadi tak salah kalau kita amalkan NEEM tablet ini utk mencuci darah kita.  kepada yang sihat..alhamdulillah.  kepada yang ada masalah allergy boleh try.  saya mcm nampak kesan yang baik..muka pun jadi mcm bersih..
 
kalau badan kita mempunyai lebihan toksik, umur kita akan jadi lebih pendek atau singkat. Secara purata, seseorang yang menyimpan antara 5 hingga 25 pound bahan buangan dan kira-kira 4 paun bakteria di dalam kolon. Sisa membina punca pengumpulan bakteria dan racun merebak ke seluruh badan yang mengakibatkan kematian dan juga penyakit. Adakah anda pernah memberi perhatian kepada bagaimana bencana ini boleh? ( ini copy paste dari www.bitreen.com
 
 
 

15.11.13

548 : Cuti sekolah bermula

yeayyyy!! arini last sekolah..

ish..ish..apsal aku plak yang happy, mcm la aku masih budak sekolah or cikgu cikgi. aku kan pekerja kilang je..apsal kau happy hari skolah last..?.nahas betul..
 
sampai lupa nak bagi salam kat blog readers..Assalam..
 
sebagai sorang mak pun sebenarnya seronok bila cuti sekolah panjang cenggini.  tak le kelam kabut pagi-pagi lagi. bila time cuti gini terasa macam ada le sikit masa terluang waktu subuh.  selalu bangun kul 6am boleh lah lewatkan sikit..smpi 6.15 gitu.  tkde la lewat sgt, nanti tak sempat plak nak solat subuh..lain cerita jadiknya.
 
arini last persekolahan bagi tahun 2013. pejam celik pejam celik udah setahun berlalu.  sungguh pantas masa bergerak kan..umur akan meningkat setahun lagi tahun hadapan.  semakin hampir juga dengan hari kematian kita...adush..serems neyh...
 
masa cuti sekolah panjang ni la mak pak nak tarik napas lega..tk perlu hantar ambik anak ke sekolah..pendek kata..relax la sikit kan..cuma nya tak lama lagi nak kena keluar duit pulak bila sesi 2014 nak bermula..
 
cikgu cikgi pun mesti best bila cuti dah bermula kan...orang kawen pun ramai gak cuti-cuti cenggini..gantung periuk lah kita..duk makan nasi org kawen tiap minggu.
 
kepada yang berkemampuan jangan lupa bawa anak2 makan angin..tk mmpu luar negara, dalam negara pun ok juga.  negara kita pun tak kurang juga indah nya..cuma kadar penjenayah jer yg agak menyeramkan..doa lah byk2 semoga kita selamat..ye dak?
tengok betapa happy nya dia org bila dh nak cuti...gambo aku curi kat gugel..minta izin ye!
 
cheers!!
 
Happy Holiday to school children and cikgu cikgis...

14.11.13

547 : NYSS - Free

Assalam

dah lama tak update blog. harini baru terasa nak mengapdet sikit..tu pun cerita dah lama..
 
aritu aku terpegi ke New York Skin Solutions (NYSS) utk dapatkan facial percuma...ulang ye..FREE!
sape tak nak ko..guna produk mahal tu..
 
maka pada hari Jumaat 25.10.2013 aku memberanikan diri utk pergi ke NYSS cawangan Ipoh.  dia ada satu cawangan je kat Ipoh - di De Garden (hadapan kinta city/Jusco/Aeon)..details dah tu bgtau..kalo nak pegi mmg tak sesat dah..
 
sebelum pegi berkali-kali mereka call..takut aku tak datang..concern sgt kan..tu mesti ada udang di sebalik batu..betui dak? of cos..bisnes..mana boleh lari dari niat nak dpt $$$$..klu tak bukan bisnes namanya...charity organization la kan..ish..
 
ok..sampai harinya aku pun pegi la...
 
mula2 mereka scan kulit aku...ternyata la memang jenis dry..pastu ada sedikit pgmentation, maklum la umur pun dah berabad kan..paham-paham je la ek..
lepas scan, mereka bagi penerangan sikit pasal kulit, collagen..yang aku rasa aku faham sesangat dah..
 
pastu, mereka bawa aku ke dalam satu bilik yang kecik comel..ada satu bed..satu kerusi...maka start la upacara mengfacial ke atas muka aku..(rasa mcm bilik pe$$**R) pun ada,....kihkihkih. nama bilik pun mereka guna nama bandar2 di NY mcm Manhanttan etc.
 
oleh kerana muka aku pada masa tu ada eczema..dan ini mmg problem kulit aku dari dulu kini dan selama nya so, tkde apa treatment yg boleh buat sehingga eczema aku baik.  oleh sebab itu juga, mereka just bagi aku rawatan menyejuk atau menyegarkan muka.  letak mask 2 3 kali pastu spray dgn oxygen..katanya utk menghydrate kan muka aku aje....dalam 1 jam..siap.
jeng..jeng..jeng..lepas tu aku dpt la set free spt di atas dgn satu pouch yg cantik kaler biru..gambo xde. yg ni pun pinjam pak gugel..hehehe
1- cleanser
2- toner
3- sun block

aku suka sun block dia..best..segar je lepas guna. toner dia pun sama, sgt minima kandungan chemical dia.

actually mereka ada juga suruh aku terus buat treatment kat situ...soothing treatment..RM500 utk 8x.  Tapi mana boleh sbb aku kena kasi baik aku punya eczema dulu...so, terselamat lah.

Mereka tak putus asa, mereka jual produk plak kt aku. Rosemary cleanser, Make up remover & Moisturizer .  set ini utk sensitive skin mcm aku nih..RM265.  ko nak? hehehhe tepuk dada tanya iman, tanya juga poket, tanya juga sama hud hud...

cheers!
 
Note : tapi dia ada bagi kat aku voucer. siapa nak dptkan free facial + free barang mcm kat atas tu..boleh contact kalu nak :  zizie71@yahoo.com (utk cawangan Ipoh saje)
korang bawak voucher tu and pegi ke NYSS ipoh..dpt la free facial + free starter pack.
 
sekali sekala org layan, muka kita apa salah..yg penting FREE!

5.11.13

546 : Hijrah 1435

Salam Maal Hijrah 1435H.  Selamat Menyambut tahun baru hijrah untuk kaum muslimin & muslimat.  Bila cakap pasal hijrah mesti automatik dalam hati kita berniat atau berazam untuk berubah dari yang tak berapa baik kepada yang sebaik-baik nya.  Insya-allah,mari lah kita sama-sama berusaha untuk merubahkan diri kita hari ini lebih baik dari semalam. Kalau tak dpt banyak, sedikit pun jadik lah.
 
Siapa tak nak jadi orang baik kan? Jom beramai-ramai kita berhijrah...berubah ke arah kebaikkan.  Cuba kita fikir sejenak, semakin banyak umur kita, adakah kita banyak juga kita melakukan kebaikkan atau pun sebaliknya.
 
Assalam~
 
 

4.11.13

545 : Tahniah

TAHNIAH Astro kerana telah menaikkan yuran langganan.  Tak sia sia menjadi pelanggan setia ASTROK..beruk!
Meski pun RM2..cer kira kalo melanggan bertahun tahun..dah kaya nak kaya lagi ..

25.10.13

544 : bajet 2014

bajet 2014?

aku dengar gitu gitu jer..

antara yang aku dengar,

BR1M di naikkan..aku??

duit bantuan sekolah RM100 diteruskan..dapat la aku RM200 thn depan. alhamdulillah...senang lah aku tahun depan kan..rezeki tu..

bonus untuk penjawat awam, setengah bulan...aku..Bonus jerawat ada lah..

lagi?

apa yang aku dapat ek????

23.10.13

543 : banjir di CH

teruk jugak banjir kilat yang melanda Ringlet Cameron Highland ye. bila air di empangan di lepaskan, tiba-tiba sungai bertam menjadi melimpah ruah sehingga ada yang maut. mujur yang maut tu rakyat asing, Bangladesh + Indon.  tapi kesian la jugak kan, dtg merantau ke negara orang, tup tup menemui ajal dgn cara mcm ni.  dah jd ketentuan ilahi..bkn boleh di halang pun.  byk rumah yang rosak, kereta pun byk rosak.  cuba bayangkan kalau masa tu kita sedang bercuti di sana..serems gak tuh.  jalan jadi sesak sekarang. selalu pun dah memang sesak, bila dah jadi mcm ni, akan bertambah sesak la. mesti banyak tanaman juga musnah.  tahu aje lah, CH..di sana sini terdpt org menanam sayur etc..takdir. bila musim ujan macam2 kejadian yg tidak diingini berlaku ye.  ipoh ni pun tiap hari hujan, pagi petang. kain yg di cuci pun payah nak kering.  jgn silap ye, saya bukan merungut, jauh sekali nak mengkomplen..hanya sekadar berkongsi cerita.  semua nya datang dari allah s.w.t.  cuma, minta dijauh kan dari bala bencana yang tidak diingini sebegini.
 


542 : merpati 2 sejoli

suka tengok pasangan yang baru berkahwin ni. macam sungguh serasyi bersama, harapan semoga ikatan perkahwinan mereka kekal hingga ke hujung nyawa. meskipun ada perbezaan umur tapi nampak macam sepadan.  ye la, Fiza ni memang cantik orang nya..pakai apa pun dia tetap cantik.
 
 


 
gambar ni curi dari beautifulnara. ampunnn...
 
sebab terlalu suka tengok pasangan pengantin ni, saya copet gamba2 ni dari blog beautifulnara.  supaya dpt menjadi kenangan di blog saya pulak.  sharing is caring kan bro...hikhikhik..

17.10.13

541 : cerita raya haji ku

dah 3 hari kita menyambut aidul adha ye. pagi tadi masih lagi kedengaran takbir raya dari surau belakang rumah. sayu lah jugak..teringat akan arwah mak dan bapak yang dah lama pergi. dah lama tak beraya dengan dia org, tiba2 rindu, sendu, syahdu..lalu ku sedekahkan al-fatihah buat mereka, moga sentiasa dicucuri rahmat keatas nya..
 
raya haji tahun ni seperti biasa, balik kpg sekejap jer sebab pagi tu asben ku sibuk dok join geng-geng yang mengerjakan lembu utk korban. hampir waktu zohor baru selesai, sebab tiap tahun di kawasan tmpt aku tu, ramai yang berkorban, so, lembu nya byk ekor. lewat lah baru siap, itu pun mereka dah siapkan kumpulan kumpulan tertentu dgn tugas masing2.
 
pada pagi raya tu..aku mmg tak masak apa2 sbb standby nak balik kpg after my asben finish potong lembu tu semua. malas nak kotorkan dapur kononnya. nak beli pun, paham2 ler... mana la ada org berniaga jual nasi lemak kan..satu raya la katakan.  anak aku suggest pegi kat restoran mamak 24 jam..sih..totop jugak kau. akhirnya ternampak sebiji cake shop buka. so, apa lagi, kami terjah. maka brekpas kami pagi tu, ada lah roti-roti dan cheese kek. sempena adil adha, kedai kek ni beri 40% disc utk semua kek2 yang dijual. pe lagi..rembat la.  orang pagi2 raya makan lemang n rendang tapi kami makan cheese kek. kelakor.  anyway, memang aku bukan seorang peminat tegar si lemang..tkde pun tk kira masalah pada aku. kalau ada tu... aku mkn ler sepotong dua.
 
dalam lebih kurang pukul 12.45 baru lah suami aku selesai. kami pun balik la ke kpg sekeluarga. di kpg bukan ada siapa pun, cuma kakak aku jer.  dia masak lontong, ada le lemang n redang yg dia beli, bkn buat sdri pun.  ada sedikit nasi impit pemberian anak2 buah. tu pun dah mkn smpi kenyang terbuntang.  bila nak kuyusnya mcm nih????

yang paling besnya raya haji ni, menu masakan kat umah seminggu lah berasaskan daging. daging sup, daging msk merah, daging masak itam, daging kicap, daging masak daging????? emmm..darah yg rendah pun boley jadi tinggi mcm nih..mujur raya haji setahun sekali. kalu tak, dah berbau lembu ketiak kita semua..kihkihkih..
 
ok..jmpa lagi di lain entri.  takde pic la tuk raya haji ni. aku balik kpg pun pakai jeans jer, sbb dah lewat. malas nak pakai baju raya bagai..

11.10.13

540 : Raya Haji

selamat hari raya aidil adha. kepada yang menjalani ibadah haji semoga mendapat haji yang mabrur.

kepada yang menjalani ibadah qurban pulak..alhmdulillah..sesiapa yang ada rezeki lebih-lebih tu elok sangat lah bersedekah ye dak..peringatan tuk diri sendiri juga.

kepada yang dah mula nak bercuti esok mungkin,berhati-hati ketika di jalanraya ..eh pendek kata, berhati-hati di mana mana sahaja anda berada.  semoga selamat pegi dan kembali.

untuk aku..tak kemana, mungkin balik kampung sekejap sebab cuti tk banyak pun. lagi pun aku mmg tak buat apa2 persediaan tuk raya ni..baju baru pun tk beli, kuih muih pun xde.

walau apa pun 14hb memang aku dh start bercuti dan 16hb keje semula..best!

7.10.13

539 : contest



ok nak citer sket pasal kotak-kotak or kami panggil cube untun menatang kat bawah ni. kami pekerja di sini diberi tugasan untuk mendekorasi cube-cube ni juga dgn diri kami sendiri se kreatif yang boleh.  tangkap gambar bersama cube2 ini dan pastu send ke bahagian media syarikat.  Pertandingan ni adalah sempena meraikan hari tertubuh Syarikat kami 110 tahun..seluruh dunia.  Plant tmpt aku keje baru 30 thn jerk.



ok. di sini ada beberapa keping gambar yang berjaya kami tangkap. tapi belum di edit utk contest tu. semua nya masih original.  skrg kan macam macam teknologi ada..yg gemuk leh jd kurus..yg hodoh leh jadi cantik..yg itam leh jadi putih.  Itu lah yg akan kami lakukan utk foto-foto ni semua.  Akan kami cantik kan sebaik mungkin.





 hadiah utk pertandingan ni..biasa-biasa aje. hamper. bukan nya berjuta jutaan rupiah..dia ada 2 kategori. single and group.  Lima terbaik akan dipilih. Tarikh tutup penyertaan ada 15 Oktober 2013.  Di samping itu ada juga beberapa syarat yang perlu kami layan..Layannnn je lah kan..suka suka!




6.10.13

538 : L.A kopiko

gambo pinjam pakcik gugel..minta izin ye

assalam

mesti korang selalu tengok iklan kopi kat atas tu kan. dah nama nya aku ni manusia biasa..boros plak tu..bila tengok je mende2 baru di iklan pastinya hendak mencuba.

tengok iklan, Scha Al-Yahya dgn Awal Ashaari..sedap beno nampak laki bini tu minum. bikin kepingin.

1st round haritu cari kat Tesco..tkde jual. so, tak de la beli, maka tak dapat la minum.

mggu berikutnya pegi sopping groceries kat Tesco lagi..tiba2 ternampak kopi ni..emmm..cepat cepat la rembat..RM 13.90.  balik terus minum..hahahhaha

indah khabar dari rupa. pada tekak aku, tidak lah sesedap mana pun. aku lebih suka white coffee old town. lebih terasa kopinya. L.A kopi ini bau agak keras tp tak cukup kaw kopinya. aku kasi 2** aje.

tapi tekak orang lain-lain. Mayb ada yang suka kot..tapi sy tak suka. Rasa nya mmg tak repeat beli.


2.10.13

537 : Lively clean & Fresh

opocotttt..tetiba plak keluar gambar botol kaler ijau ek..apa ada dlm botol..anu? eh..bukan..toyol? hahahha

ok lah..assalam! salam sejahtera to all readers? got meh???

nak cerita pasal shampoo yang bagus nih..utk muslimah2 bertudung. biasa dengar iklan je kan..betul or not, tak tau lagi..

tapi..kali ini..nak cerita kisah benar pasal shampoo ni sebab sy dah gunakan hampir 3 botol..3 bulan lah agaknya..mayb..

kepala sy ni mmg jenis berkelemumur..ataupun 'ketombe'.  jenis yg kritikal, bukan sikit-sikit tau..jenis tebal yang adakalanya rasa mcm nak gila 'gatal' menggaru garu smpi mcm ada kutu..

apa tah lagi kita bertudung..adakalanya rambut belum kering betul..terus sarung tdg kat kepala kan..tu yang kulit kepala tambah jadi tak sihat.

sebelum ni sy guna Selsun Blu..shmpoo ni pun ok juga..sgt2 ok, cumanya sy tak berapa suka dgn bau dia.

setelah mencuba shampoo sunsilk Lively Clean & Fresh ini..wahhhh..memang lega..kepala tidak lagi gatal mcm dulu..rambut pun lembut, senang nak sikat.  Alhamdulillah..sy suka shampoo ni..harga pun ok. 400ml cuma RM11.90 (harga Tesco, tmpt lain sy x pasti plak).
Shampoo ni diperkaya dengan Vitamin Citrus Complex..amat menyegarkan kulit kepala. 

Kalau tak percaya , cuba lah.  Rasakan keajaiban nya sendiri.  Sy buat review ni, ada lah berdasarkan pengalaman sy sendiri..

26.9.13

536 : akan naik lagi

dengar berita radio pagi tadi, petrol Ron95 akan dinaikkan lagi harganya dalam masa terdekat ini. berderau darah mendengarnya. kejam nya pemerintahan sekarang ni. sekarang pun rakyat dah tak cukup makan..sampai ramai yang merompak menyamun..tk ada ke rasa belas kasihan kepada rakyat, menzalimi rakyat..kejam..emmm...apa lah nak jadi. Ya allah ya tuhan ku berikan lah petunjuk dan hidayah kepada 'mereka mereka itu'..supaya cepat insaf dan bertaubat..amin~

19.9.13

535 : Curi

Ada kes kecurian di tempat kilang aku bekerja ni. Dalam tahun ni dah 2 kes beerlaku, dah 2 org pekerja merasa terkurung dalam lokap polis. Yang sedih nya mereka sebangsa dengan ku..malu pun ada..asyik bangsa ku jugak yg buat hal..emmm. Kenapa agaknya, mungkin sara hidup kini tinggi, ramai yang nak hidup senang, tapi dengan cara mudah. Hingga mereka lupa, 'sepandai pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua'. Nauzubillah..semoga kaum keturunan ku, di kalangan org yang beriman dan baik-baik belaka ~ Amin!

12.9.13

534 : wartawan dipecat

terbaca berita tentang seorang wartawan yang ditamatkan perkhidmatan nya atau dalam erti kata lain dibuang kerja akibat tersalah menyiarkan Logo PDRM. sian kan..hati-hati la lain kali bila buat kerja, kena semak berkali-kali...sedikit buat silap dah melayang periuk nasi..tapi tak apa lah, rezeki itu milik allah, dan setiap yang berlaku itu ada hikmahnya yang kita tak tau. rezeki ada dimana-mana. moga wartawan itu lebih berhati-hati di masa hadapan dan bertabah lah.. cuma sedih jer..kesilapan sebegini tak boleh dimaafkan ke? sedangkan ada yang melakukan 'kesilapan' atau 'kesalahan' yang lebih hebat..tp bebas tanpa sebarang hukuman..allah maha mengetahui kan, siapa lah kita utk mengadili? assalam~

4.9.13

533 : tukang cuci

harini di pejabat kami di kejutkan dengan seorang tukang cuci baru. yang lama tu dah benti keje. ha ha ha..staff pempuan senyum senyum sendirian...sebab nya...mak aiiii..cantikkkkkkk bukan main. maka nya..jatuh lah saham kami yang lain nih..wakakakaka

3.9.13

532 : jom naik beskal

dia naik lagi # asyik naik sesaje # kesian rakyat jelata # org yang senang akan terus senang # org yang susah, tak akan senang-senang # memang rezeki itu dari allah # tapi kenapa harus biar kan diri dizalimi..# rakyat dayus kah kita?? (terbantut semangat kemerdekaan ku) (patut ler sambutan merdeka tahun ni hambar sekali)

28.8.13

531 : Medeka - 56 thn

assalam..

saje nak update blog nih..

saje nak ucapkan "Selamat Hari Kemerdekaan
kepada semua rakyat Malaysia.  kepada yang bukan rakyat, pun juga kena sambut sebab korang datang sini, cari makan kat sini..kena lah kenang jasa Malaysia ye..

sedar tak sedar sudah 56 thn kita merdeka, tapi benarkan kita 'merdeka'..fikir-fikirkan lah :))

tanya pada diri kita,

apa jasa pada Negara,

apa jasa pada Bangsa,

yang penting, APA JASA KITA PADA DIRI KITA SENDIRI?

kalau pada diri sendiri pun tk pernah berjasa..maka nya, secara tidak langsung, payah lah untuk kita membuat jasa pada yang lain-lain..emak bapak, adik beradik, suami, anak-anak..dll.

sekian..jgn lupa kibarkan jalur gemilang kat bumbung umah..bumbung kereta..
nak pakai tdg jalur gemilang pun boleh..tak salah pun...polis tak tangkap..

tata~

24.8.13

530 : 2 cerita

yang pertama sekali nak ucap terima kasih pada Pen Biru yang baru follo blog usang ku ini


tak habis habis lagi dengan OH sempena raya ni ye..sampai bertingkek tingkek perut dok makan aje kerjanya.  pendek kata ada yang sampai kena jemput 3 4 buah rumah pada suatu hari..can you imejin..betapa rezeki itu dtg bergolek golek?

itu lah beza nya zaman skrg..klu tak buat OH org tak datang la beraya ke rumah kita.  tak mcm zaman mak pak kita dulu..bila raya jer..habis seluruh kpg kita jelajah..tk kisah lah org tu nak hidangkan apa sekali pun..air kosong dgn kuih muih pun ok dah..dulu-dulu duit raya ang pau tu smua pun xde.  yang penting bagi mereka dpt berjumpa bermaaf maafan berpeluk pelukan utk mengeratkan lagi silaturahim..dan yg paling penting..minta maaf..0-0. 

zaman dah jauh berubah..tanpa kita sedari..adat kita juga telah berubah.

ok habis cerita raya...

cerita kedua..

dah byk kali aku tengok skrg ni kucing apabila nak membuang air besar..TIDAK lagi mengorek pasir atau tanah..atau apa apa je lah.  Kucing zaman skrg..just berak je merata-rata kat mana dia org suka. krmudian tinggal kan je mcm tu. cuba korang perhatikan.. 

benar lah..semua dah berubah sekarang. mungkin juga sbb kucing zaman moden ni dah tak di ajar mengorek or mengais lubang utk membuang najis....cuma silap mak kucing tu tak beri anak dia pakai pampers..tu yg berak merata-rata..

semua dah berubah termasuk aku..dulu aku muda..skrg dah tak berapa nak muda lagi..

hahahah......

22.8.13

529 : bas jatuh gaung Aug 2013

sedih betul dengar tragedi bas jatuh gaung kat genting sempah tu. ramai betul yang menemui ajal serentak, 37 orang tu. mengerikan pun yer.. tapi ajal maut tu kerja allah, dia lebih mengetahui..cuma cara kematian tu agak mengerikan..harap2 jangan lah terjadi pada diri kita ye..biar lah baik-baik belaka. pelik sangat bila satu bas boleh mengambil penumpang sampai 52 orang. memang kenot imejin the kesesakan kat dalam bas itu sendiri..apa tah lagi bila brek rosak..of cos la hilang kawalan bila bas dah terlebih berat. pemandu bas tu baru aje kerja 2 bulan..dah jadi peristiwa mcm ni ye. bukan salah dia pun..semua itu sudah ditakdirkan. jom kita sedekahkan al-fatihah kepada warga muslim yang terlibat~ Al-Fatihah.

21.8.13

528 : kenangan raya 2013


bergambar bersama anak saudara sebelah suami ketika di kelantan


bergambar bersama anak saudara sebelah daku..

ntah kenapa raya tahun ini aku suka bergambar dekat pokok
hahahahhaaa...sabor je lah.

20.8.13

527 : aidijuma

cantik tak model tu? of kos lah cantik kan..nama pun seorang model. kalau aku berdiri kat situ sure ramai yang termuntah tengok..wakakkak..what ever lah korang eh..

ok, nak cerita pasal tudung tu sebenarnya..I baru terbeli tdg dari www.aidijuma.com.  Beli secara online lah..
apa lagi.  I ni memang jenis suka beli barang dari online, ntah nape ye..mungkin agaknya mcm tak terasa duit tu terkeluar..kalau beli offline..rasa sayang plak bila tengok berkeping keping duit kuor kerana membeli mende mende yang tak berpaedah..semua ni nafsu nafsi sahaja..org pompuan kan..gitu lah kekdahnya..redo je lh ye.

tetiba terbekenan plak tdg mcm tu..tudung ni GARDEN-002 Pink Magenta.  Cantik sih!!!

Harga RM 48 + postage RM 6.  So total RM54.  ok dak, harga tu?

bes aje beli dari website aidijuma nih..respon sgt pantas. syabas beteh..keep up a good work! cewaahhhh..kecek omputih konon..

ok lah..stop for now. happy reading..tu pun kalau ada pembaca lah..hikhik

16.8.13

526 : kes suami pukul isteri

video suami yang pukul isteri dalam lif tempohari kian tersebar. almaklum lah, skrg zaman canggih..apa pun boleh tersebar dgn pantas. Apa tah lagi kalau benda jahat kan.. pagi tadi dengar berita, khabarnya si suami telah pun menyerah diri kpd pihak polis selepas beberapa hari di buru..(ish..buru..mcm binatang plak) emm..tak tahu nak komen hal ini. tak tahu kenapa si suami tu boleh hilang kesabaran sampai begitu sekali..klu ye nak lempang bini pun..tggu ler dalam bilik malam hari ke..subuh ke..ish... moral of the story..sekiranya ada para isteri yang membaca blog aku ni.. mari lah kita sama-sama panjatkan kesyukuran pada ilahi di atas jodoh yg diberikan kpd kita..meski pun suami kita tak ensem..tkde duit berkepuk kepuk..yang penting..suami kita tu bertanggungjawab..penyayang..ambil berat pasal kita dan anak-anak..itu dah cukup baik kan? jgn komplen banyak2 ye..mulai dari harini kita kena bersyukur kerana suami kita bukan kaki pukul mcm ni..klu dpt yang mcm ni..adus...TAPI jgn salahkan takdir pulak, sesungguhnya setiap yang berlaku itu, ada hikmah di sebaliknya yang kita tak tahu.. habis manis sepah di buang..patutlah ada pepatah mcm ni ye. saya rasa byk lagi kes yg sama mcm ni berlaku, tapi kita tak tau..sbb tkde video. kesian kan..kan.. nasib lah org perempuan.. ada ke org laki kena dera mcm ni?...klu ada nak jugak tgk video nya..




525 : Puasa 6 di bln Syawal

Salam Sejahtera adik, kakak, abang, pokcik, mokcik dan mereka mereka yang sewaktu dengannya..

hari ni dah hari ke-9 kita beraya, mesti ramai yg pi open hse sana, open hse sini..tak abis abis dgn agenda makan sampai kenyang kan? mujurlah Aidilfitri tu setahun sekali, kalau sebulan kali...i kenot imejin u olss!

tapi kan..rasanya ramai juga yang sedang berpuasa 6 di bulan syawal ni..bagus lah kan..banyak kebaikkan nya kita berpuasa ni..lagipun baru je lepas berpuasa Ramadhan..mood puasa tu masih lagi ada, elok sgt lah kalau kak ton kak ton semua berpuasa kan..eh..ckp orang, diri sendiri tak nak pose ke? kesian gak kat perut kita ni siang malam bekerja tanpa henti, maklum lah..raya kan..agenda makan everywhere...oopsss.

Puasa enam ni boleh dilakukan di sepanjang bulan Syawal..kalau tak larat berterusan boleh di buat berselang seli, tapi yang afdalnya buatlah berterusan mulai 2 Syawal hingga 7 Syawal..boleh ko bedah, puasa gitu??

Sy terjumpa satu hadis tentang puasa..sila baca hokey..

Puasa sebulan ramadhan sama seperti kita berpuasa 10 bulan manakala puasa 6 hari di bulan Syawal umpama kita berpuasa 2 bulan.  Maka bermakna (kamu) telah pun berpuasa selama setahun iaitu 12 bulan. -(Hadis Riwayat Ibnu Khuzaimah dan Ibnu Hibban)

ee..bes kan, mmg banyak pahala nya..so..tunggu apa lagi..jom puasa!!!

13.8.13

524 : Syawal 2013

Assalam..
Rasanya masih belum terlambat nak ucap Selamat Hari Raya kat u ols kan..

Tahun ni i beraya di sebelah suami iaitu di Kelantan..Pantai Timur..ada ke org kelantan baca blog ni? hahahha

tahun ni gambar beraya pun tak ada..sian tak?

ok ye..rasanya cukup sampai di sini dulu..mcm tkde bende nak update huhuhu

15.7.13

523 : Ramadhan

Assalam...

Baru sempat nak ucapkan selamat menyambut Ramdhan..pada hal dah hari ke-6 pun arini..tapi bukan semua yang dah puasa 6 hari kan?...ada yang baru 3 hari..ada yg belum puasa sehari pun jugak..hikhik..biasalah orang perempuan kan ada ABC

;
;
;
;
;
;
;
;
;

;;
;
;
ABC = Allah beri Cuti..


Last sekali nak pesan lah..peringatan buat semua..'kentut' tu tak membatalkan puasa okeh..jgn ada yg lupa plak..buat2 kentut..buat2 batal..

3.7.13

522 : pilih

tak tau la tiba-tiba nak tulis pasal 'pilihan' plak..sampai terlupa nak beri salam..

assalam..

actually bukan senang sebenarnya nak memilih..jika di beri pilihan..

sekejap nak..sekejap tak nak

sekejap nak itu lah....pastu terasa..nak ini lah plak..

susah kan..nak buat pilihan.

tapi kalau tak di beri pilihan..kata tidak adil la plak..semacam memaksa..paling tak sedap..akan keluar ayat2 mcm kat bawah ni..(contoh sahaja okei)

"ye lah, dah tkde pilihan terpaksa la ambik yang ini"
"ye lah, dah tkde pilihan lain, terpaksa la kawen dgn dia..lebih baik dr tak kawen terus"

hehehe..itu contoh-contoh ayat sahaja..

emmm..ntah lah tak tau nak pilih yang mana..

maaf..entri ni tkde ending..tkde keputusan..sekadar hiburan

24.6.13

521 : jerebu

hi assalam..

jerebu dah mai dah
harini ipoh pun dh nampak balam balam saje
suasana nampak keruh dah..

segera pi beli mask
dengar cerita stock mask kat guardian dah tkde..
kat lain farmasi tatau lah ek..

gunakan mask yang betul..
jangan guna yg salah ok..mcm kat bawah nih~


(gambar dari pakcik gogel..tkde kena mengena dengan saiz sesiapa..yg hidup mau pun yg telah tiada di dunia ini)

pak PM kasi lah perintah berkurung 1 Malaysia..semua tk payah kerja, sekolah..seminggu. kan besh..

23.5.13

520 : 1805-19052013 ~ trip to CH

ini semua gambar kami trip ke Cameron Highlands (CH).  Daku sekeluarga pergi dengan anak-anak buah serta kakak ku sekeluarga.


gambar di atas sewaktu kami nak balik dah. so tak lepaskan peluang utk posing hebat di depan apartment 

ini pun kira posing maut daku ngan anak2 buah..nmpk sgt kegedikan kami..just for fun.
ini semua yang join the trip..kecuali cameraman tk masuk lam gambar..my anak sulung 

ini kat ladang teh..atas bukit..tinggi wei..5x benti baru sampai ke puncak..tapi time turun senang sikit, tak la letih bebeno.  tengok la kekecohan kami mengalahkan rombongan cik kiah..but..happening..really

posing kami seumpama model terkenal..wakakaka..penuh gaya masing-masing. kami memang kaki gambar..suka sgt bergambar

 waktu lunch...makan tk hengat..ini ler famili ku terchenta..my asben and my 3 kids
tengok la..gambar gonggok tu..saiz XL tau..besar. geli tengok nya. bukan sayur, bunga aje yg idup subur di CH..see....ulat gonggok pun sihat subur besar gedabak..
ini anak sulung daku dgn sepupu (anak buah daku ler tu - yg fomfuan)

ok lah. apa-apa pun kami mmg enjoy pada haritu. kami stay kat Desa Anthurium..apartment.
Cuma RM250 tp sgt sesuai utk kelaurga besar mcm ni..nice.  ada tiga bilik yg agak besar..hall + kitchen yg sungguh menarik..will re-visit ..ngeeee

519 : sopping online ke offline




lama dah tak berblog...almaklum lah..sibuk nak pilihanraya aritu...terus tkde masa nak update
bukan sibuk nak jadi wakil rakyat...takde cita cita pun nak masuk politik ni sumer...sibuk baca
fb..macam macam kes ko..emmm..u know i know cukup lah..namun tetap tak berUBAH kan..



sejak akhir2 ni macam terasa banyak sangat buang duit utk sopping mende mende yang tak berfaedah..ntah ler kenapa..di antaranya tengok ler list kat bawah ni..senarai tdg yang telah ku beli. kebanyakkan nya online pulak tu..aku rasa amat buruk sekali...pembaziran yg ketara.  emmm..bila la nak insaf

harga setiap tdg sengaja aku tak letak..di atas sebab-sebab peribadi..wakakakaka...perasan beno stetment gitu..macam ler mahal...hikhik.

Year 2013


Shawl half moon 23-Mar offline

Fareeda 22-Mar Online

tribal - imann 04-Apr Online

FAREEDA 19-Apr Online

Fareeda 22-Apr Online

Tdg MIZA 22-Apr Rumah

Tdg Izuraibah 25-Apr Online

Tdg FAREEDA 27-Apr Online

Tdg IZU 28-Apr Online

Fareeda Ombak Rindu 03-May Online

Tdg izu tribal layer 10-May Online

tdg ikiranz 11-May Online

tdg izu 16-May Online

Tdg Fareeda - sweetcorn 23-May Online


selain itu aku ada beli 2 helai skirt mcm kat bawah ni..tapi dari lain-lain seller, brand pun lain lah jugak kan..
tapi sayang nya ada selai tu, kualiti kurang, tak sepadan dengan harga..menyesal jer beli..itu la keburukan bila beli online.  tapi masalah nya aku ni suka sesangat beli online sbb macam tak terasa duit tu keluar..kalau beli offline nmpk byk duit berkeping keping keluar..sayangkan..


ada lagi 2 helai baju kurung for Raya on de way..dah order tapi belum sampai, maybe nex week..lalalala.
awal nya buat persiapan Raya ye..persiapan puasa takde ke? ngeh..ngeh..!


Clarie Colour Block Maxi Skirt - Grey/Black

ok lah..sekian..laporan meRabakkan poket utk kali ni..tata~
Selamat Hari Wesak & Selamat Bercuti

26.4.13

518 : FNJ

Hai assalamualaikum..dah lama tak mengapdet blog ini.  Bukan apa, rasa macam tkde mood nak apdet maka tak berapdet lah ia..lagi pun bukan mende penting sangat kan...

Kegilaan baru aku skrg ialah berkoleksi tudung Fareeda.  Tudung seperti di bawah ini.  Sebelum ini aku gila membeli dan mengcollect tudung dari koleksi Pearl Haya, maka kini angin ku sudah berubah...sedang menggilai tdg ini pula..emmm.  Dari segi harga lebih kurang aje dgn PH..

Tapi sehingga hari ini baru ada 4 lai je pun..hahahha macam ler banyak sangat..tifah tertifu..

Target nak beli sebulan at least sehelai..jadik ler. Sbb harga dia pun bukan murah..kena pikir..tolak, campur, bahagi..baru boleh beli beb! Hikhik..sian kan...

Tak apa lah..Fareeda Nyata Jelita..ghitewwww!!  (Fareeda yang jelita..kita pakai cam biasa jerk..kihkih..

Ok lah..selamat berhujung minggu..hari dah Jumaat..


21.3.13

517 : Why do I need

Mengapa saya perlukan jagaan peribadi wanita? atau feminine hygiene

1) Mengapa saya perlu menjaga kawasan peribadi saya/anda?
Kerana kawasan peribadi kita amat sensitif dan mudah dijangkiti bakteria.  Jika ianya tidak bersih, anda terpaksa menahan gatal, keradangan dan bau kurang enak sepanjang hari

2) Apakah yang mempengaruhi bau dan keadaan kawasan peribadi saya/anda?
Selain dari kebersihan, ia turut dipengaruhi oleh pemakanan, berat badan dan gaya hidup.

3) Boleh saya gunakan sabun sahaja?
Jumlah PH tubuh dan kawasan peribadi anda jauh berbeza, jadi sabun hanya akan mengeringkan dan merengsa kawasan peribadi anda.  Seeloknya gunakan pembersih kawasan peribadi atau feminine hygiene wash yang sesuai.

Nota ::  Ada berbagai jenama feminine wash terdapat di pasaran, pastikan jenama yang anda pilih sesuai dgn kulit dan tidak mendatangkan kesan sampingan spt gatal, kekeringan dll.

Selamat membersih!

27.2.13

516 : zikir



{gambar tu hanya lah hiasan semata-mata..tiada kena mengena dgn yang hidup mahu pun yang mati..}


pagi ni merayau-rayau membaca kat fb = facebook, tiba-tiba terbaca satu petua untuk ibu-ibu yang rajin memasak. 
 petua nya begini..sambil memasak..sambil kacau kacau gulai tu...boleh lah sambil sambil tu  berzikir..Ya Latif Ya Latif..Subhanallah..Subhanallah....sekali kacau..sekali Ya Latiff..sekali kacau..tersasau..eh..eh..sekali subhanallah...dan seterusnya..(sebanyak mungkin)

niatkan supaya suami & anak-anak kita menjadi orang yang beriman dan berakhlak mulia..sentiasa mengikut landasan serta hukum2 allah..

see..mudah kan..2 in 1.  sambil masak jer..bukan susah sebenarnya nak beribadat..

sape kata facebook tu tak baik..arini saya dah belajar sesuatu yg sgt mudah & sgt baik
sebenarnya semua tu bergantung pada diri sendiri..pilih je kan..kansss

26.2.13

515 : jodoh pertemuan itu di tentukan oleh Nya..

harini terbaca dalam metro..akhirnya che Ta a.k.a Rozita Che Wan..(sama ngan nama kita..tawww) membuat pengumuman akan berkahwin dgn Zain Saidin, bulan Julai ini..

tiba-tiba terfikir..perbezaan umur yang agak jauh..bahagia kah mereka? zaman skrg ni ramai yang ikut sunnah Nabi Muhammad s.a.w ye..yang perempuan kahwin dengan lelaki muda..yang lelaki kawin lebih dari satu..alhamdulillah.  di harapkan mereka dapat melakukan yang terbaik di dalam perkahwinan mereka, kerana semua ini akan di hitung di akhirat kelak..kita doakan yang baik-baik aje lah ye..juga berdoa untuk diri sendiri..semoga diberi kesejahteraan dunia & akhirat.

harini juga terbaca kes Rita Rudaini..dgn pasangan nya..emmm..sedih pun ada.  bila kita sudah tidak di perlukan lagi...kita di tinggalkan..mungkin ada hikmah di setiap yang berlaku ini..semoga Rita lebih tabah di dlm menghadapi dugaan allah ini..kumbang bukan seekor..meski pun kata Rita "hanya saya saja yang tahu bagaimana perasaan sayang saya pada..suami nya itu"..ish..ish..
bila dah ada pengganti..kita pun di lupa kan lah..nasib lah wahai kita..org perempuan..

em.....

17.2.13

514 : SSB

http://media.dinomarket.com/docs/imgusr/2011-10/SabunBerasThailand_011011181012_ll.jpg.jpg 

SSB = Sabun Susu Beras

yes..sabun susu beras dari thailand.  tak sangka sabun yg sangat-sangat bes.  ianya dapat menghilangkan kesan-kesan karat atau hitam di celah ketiak, peha atau lain-lain tempat.

bau yang sungguh segar..macam tk sabar nak mandi setiap kali teringat akan sabun ni
yang istimewa nya, harga yg sangat murah..antara RM3-RM5 seketui...best sangat

kandungan bahan kimia yang sangat kurang..memang sesuai utk seisi keluarga
sy kasi 5 bintang dari 6

saya pun baru jer cuba sabun ni..beli masa balik kpg aritu..kat wakaf che yeh.
dah lama tau akan keujudan nya....tapi mcm tak endah kan aje..tp lepas sekali guna..tak sangka..sungguh best.

jom la cuba..boleh je beli kat mana2 kiosk herba

8.2.13

513 : ?

Tahniah bro..

saya suka apa yg kamu sampai..http://fuadsyazwan.com/v1/?p=1274

7.2.13

512 : Tips itu ini begitu begini!

Nak share beberapa tips yang saya dapat dari email.  Sharing is caring kan..

1) Jawab telefon dengan telinga kiri (sian telinga kanan kan

2) Jangan makan ubat dgn air sejuk peti ais tu..guna air suam suam kuku kata org tua-tua

3) Jangan mengambil makanan berat selepas pukul 5pm. Maknanya kalau nak ambil dinner, hanya makan makanan yang ringan..kapas ke sponge. Kertas ke..jangan nasi tau..batu pun jangan..

4) Minum air banyak-banyak di waktu pagi dan sedikit-sedikit di waktu petang

5) Masa yang baik utk tidur ada lah dari 10 malam hingga 4 subuh. Jangan tidur sampai 12 tengahari..sungguh-sungguh tidak baik hokey

6) Jangan terus baring selepas memakan apa-apa ubat.  Supplement ok kot..Takde plak cakap kat email tu..

7) Kalau bateri henfon korang dah nak abis..tinggal cam satu bar gitu..jangan answer call sebab kesan radiasi nya adalah 1000 kali ...emmm..

Sekian..Selamat Tahun Baru Cina..untuk org Cina saje..

4.2.13

511 : AlfioRaldo







ok. projek meRabak kan poket kali ini ialah dengan membeli nya enbeg di atas. tapi murah je lah nyahhhh
sesuai ngan isi poket ku

ntah nape terbekenan kaler merah gitu..
haa...ini gambaran dalam nya. sy suka yang 1 compartment macam gitu.
ok tak? skrg kan fesyen color block...so apa apa kaler pun cincai boncai lah
hentam mana suka!!!

Nota tangan kaki : Gambar kutip dari Zalora.com.  sebab beli pun dari sana tu..

31.1.13

510 : Air oh Air




cantik kan gambar air tu. saya curi dari pakcik gugel..siap ada love lagi kat situ..how nice this pic..credit kepada sape yg ambil gambar ni..

harini macam nak cerita pasal air..dalam Islam pun ada berbagai-bagai jenis air.  rasa nya korang pun dah tau : Air Mutlaq, Air Musyammas, Air Musta'amal dan Air Muqayyad.  Kesemua air-air ini mempunyai hukum-hukum nya tersendiri.

Tau tak berapa banyak air yang diperlukan oleh badan kita seharian? Ye, 2 hingga 2.5 liter sehari.  Banyak tu..susahkan nak minum sebanyak itu, tapi kalau kasi coca cola, fanta atau 7up..emmm..senang je nak minum kan..kan..saya tak kata orang lain, saya kata diri saya sendiri.. :)

Tanpa kita sedari setiap hari kita badan kita akan kehilangan air melalui pernafasan, kulit/peluh dan juga proses pembuangan air kecil.  Sebab tu la kita kena gantikan semula.  Air ni sangat perlu supaya tidak berlaku nya dehidrasi.

Sebenarnya ada beberapa cara minum air yang menyihatkan. Senang nak buat, tapi biasalah..malassss
- minum 1 gelas air dengan 3 kali teguk
- jangan bernafas atau menghembus nafas ke dalam gelas semasa minum
- jangan meniup air putih yang kita minum seperti minum air panas
- minum segelas air putih ketika bangun dari tidur
- jangan lupa baca Bismillah.setiap kali makan dan minum..hahaha..(ni pun nak pesan ye..

Ada beberapa tanda jika badan kita kekurangan air
-mulut kering & lidah bengkak
-air kencing warna kuning pekat
-sukar buang air besar (aku la tu
-mudah penat
-pening, dan mungkin ada banyak lagi..

Pastikan botol air putih diletakkan hampir dengan tempat kita bekerja supaya senang kita capai dan terus minum.  Bawa dan letak kan dalam henbeg atau kereta.  Sambil2 shopping boleh minum air putih.  Jangan lah bila terasa haus..singgah kedai pi beli coca cola sejukkkkkkkk, menyegarkan..ahahaha (aku la tu
ini gambar botol minuman baru dari AVON. Hello Green Bottle. Isi kandungan 1.5 litre.  Cukup utk 8 jam waktu bekerja.  Penutup yang ketat, boleh diletakkan bertingkat-tingkat dalam peti sejuk sambil menjimatkan ruang & berkualiti tinggi.  Yang penting selamat digunakan.

Sebiji hanya RM23.90. 
Dua biji RM 39.90.

Boleh check kat AVON butik berhampiran anda. Nak pinjam no akaun pun boleh. SMS 0125150082.

Sekian..