28.12.12

504 : jom berenang

ok nak cerita XTVT arini 28.12.12. bawa anak perempuan daku mandi kolam, berenang kat Kompleks Renang MBI

  ini tiket masuk. utk hari Isnin-Jumaat; kanak-kanak bawah 14 thn RM 0.50 shj, manakala dewasa pulak RM1.00.  berbeza untuk hari Sabtu, Ahad & Public Holiday, kanak-kanak RM1.00 dan utk org dewasa RM2.00.  tu pasal aku suka pergi hari biasa biasa gitu..tiket murah nak oiiii...

amira mandi kat kolam renang tp pakaian dia macam mandi kat tali air shj. hahaha..kat sini tak kisah, pakaian mandi tidak wajib..pakai suar apa pun boleh terjun, tp jangan ler pakai kain sarung pulak..kang kembung macam pelampung.

 amira ajak 2 org kawan dia ikut sekali. seronok ler dia org bermandi manda.  utk pegetahuan korang, kolam renang ni bersebelahan dengan Stadium Perak yang di bina dlm tahun 1997. 


 macam-macam ada di jual di sana. ada pelampung, bola, pistol air..dll. harga pun tkde lah mahal mana..ok ler utk budak-budak meRabak kan poket mak pak dia org. bola mcm hijau tu RM5 sebiji. aku dah pun terbeli tadi..
 pada masa yg sama ada sekumpulan pelatih BOMBA sedang membuat latihan terjun. aku sekadar tengok dari jauh aje..ramai woooo...menjerit jerit dia org kena lompat tinggi tu..

ok lah..layan gambar je lah ek..sayonara!

27.12.12

503 : gambar! gambar! gambar~

biar gambar yang berbicara. gambar di ambil pada 23.12.2012

 pemandangan sawah padi yang menghijau
 sawah padi terbentang luas. gambar di ambil di seberang Perak..ketika itu kami on de way ke Bukit Beruntung
masih terpegun melihat kehijauan sawah padi
anugerah allah yg maha kuasa..sungguh aman, sungguh damai terasa bile melihat pemandangan sebegini permai 

gambar aku dan dia
 aeon a.k.a JJ baru di buka di bandar sitiawan..eh..bandar ke?

cantik suasana yang penuh dgn warna merah..warna kegemaran ku 

 berposing maut di hadapan Xmas tree..
 sesudah puas berposing kami menjamu selera di chicken rice shop..mmg sedap makan ketika itu sbb perut mmg lapar
mee kari di chicken rice shop. kami semua makan nasi ayam kecuali en asben ku. dia memilih menu ini..mee kari. sib baik sedap..dia tk habis makan..aku rembat baki nya..see..tk cukup dgn nasi aku masih boleh makan mee ini lagi, macam mana tak gebussss!!!

hahahhaa...jangan muntah ye..tengok gambar2 ni semua..adios!!!

20.12.12

502 : apa ada di tangan ku

assmkm..acara meRabak kan poket seterusnya. cantik tak..gelang tu?..of cos cantik kan..korang tk nak puji pun tak apa..biar I masuk bakul and angkat sendiri wakaka..

tapi..abaikan lah tangan si pemakai yang gebus & tembam itu..korang just focus pd gelang tu saje ok..

haaa..actually itu gelang dr AVON..bukan mahal pun..saje jer nak tayang kat korang...riak benar ye! ampun
saje je suka-suka. tkde niat yg tersurat & tersirat..RM10 jer tu..kawan lelong..hahaha

15.12.12

501 : ini cerita mascara

asmkm...ini cerita mascara. nak share dgn pembaca.  tips ni pun sy dapat dari AVON. mungkin ada yang dah tahu & mungkin ada yg belum tahu. bagi sesiapa yang dah tau..tengok saje eh!

tips penggunaan maskara yang betul:
1- gunakan pelentik bulu mata sebelum menyapu maskara..tak guna pun tak apa. mungkin bulu mata anda sudah cukup lentik..original gitu..

2- sapu secara pantas
     Pastikan sapuan dilakukan berulangkali secara pantas sebelum lapisan pertama kering agar ia tidak bergumpal.  kalau bergumpal nampak seperti comot

3- Jangan mengepam!
    mengepam mascara keluar masuk dari tiub membolehkan udara masuk dan mengeringkan maskara secepat mungkin..cukup dengan sekali celup shj

4- Pastikan ia kering
    tunggu sehingga 5 saat agar maskara anda kering sebelum mengerdip mata.  Ini penting ye..supaya tiada kesan comot di bawah mata sekaligus menyebabkan kawasan bawah mata comot.



ini ada maskara terbaru keluaran AVON..kempen bermula dari 1-15 Januari 2013

Kehebatan:
-> 15x ganda lebih lebat
-> mengandungi kolagen terhidro, protein gandum dan panthenol
-> berus Helix..pertama keluaran Avon
->kekal sehingga 14 jam
->kalis air &
->tidak bergumpal

berus di reka khas secara zig zag utk mencapai bulu mata di penjuru, memanjang, melentik dan melebat dgn hanya satu aplikasi mudah. (3 in 1). tak perlu menggunakan 2 atau 3 jenis maskara berlainan spt yg saya amalkan skrg

ok, kalau rasa teringin nak meraBak kan duit anda..boleh jer beli dari saya atau dapatkan di mana-mana butik AVON..nak pinjam no akaun pun boleh.  sy tak kisah, yg penting bulu mata kita sama-sama lentik..okeh!

order boleh email sy :  zizie71@yahoo.com
harga hanya RM 21.90 (tidak termasuk kos pengeposan)
terdapat dalam dua kaler : black & brown black

sy bukan nak berniaga ye..kepada yg minta tlg belikan..sy boleh tolong.  nak beli sendiri pun ok..terserah lah..
sy juga bukan duta avon..tk dpt apa-apa komisyen pun..cuma barang baik..tak salah nak dikongsi bersama

7.12.12

500 : smooth minerals product..apa ek????

Yess, entri yang ke-500 (eleh..baru lima ratus..



yes..smooth minerals eyeliner dari AVON. (biasa ada 3 kaler yg aku tau, indigo, onyxx, brown)

cerita meraBak kan poket kali ini..tp yang ini murah saje RM5.90, katalog offer bertarikh 6-31 Disember.  Banyak barangan offer..mungkin nak habiskan stok agaknya...tk kisah lah.

Tapi, ingat, hanya beli barang yang perlu sahaja..

Eyeliner ni best sbb dia amat lembut masa kita apply kat mata..cuma nya jenis cam gini susah nak asah.  Dia tak akan mudah diasah jika menggunakan sharpener biasa.(yg anak kita guna asah pensel tu)....dia kena asah menggunakan sharpener spesel,, haaa..macam kat bawah tu..



tapi skrg AVON dah lama tak keluar kan sharpener ni.  Siapa yang ada pun stok dulu-dulu boleh ler guna, tapi masih tajam tau..mmg superb la..

Kalau ler ada orang2 syarikat AVON baca blog aku ni..sila lah bawakan ke Mgt.dia org.....keluarkan semula sharpener ni..'atas permintaan ramai'

Mimpi lah..tkde sape pun nak baca blog raBak aku nih..hahahah!

Ini blog syiok sendiri nama nya!!!  wakakaka

4.12.12

499 : tudung bawal instant..bukan adijuma punyer hokey..

21 november-bawal instant

ahlan wasahlan..ini lah tudung baru yang ku beli melalui online dzazcollections.com. (servis sgt gedevas gedevussss..pantas, order arini kul 4..esok dah terima by poslaju, salute eh..)

tudung bawal instant.  nama je tudung bawal tapi kain nya agak keras tk selembut bawal yg dulu-dulu tu.  tapi awning nya senang je membentuk.  tdg ni udah di jait kekal berupa macam dlm gambar tu.  just sarungkan & lipat sebelah tepi..pin. siap

harga RM 25 hengget ajer....

jadik ler..acara meraBak kan poket buat kali ini..




3.12.12

498 : sesuatu yang PERCUMA..telah ku terima


yes..assalam
bertemu kembali di arena pemblog kan raBak! (ada ke bahse mcm tu..lantak ler)

korang tau apa dlm gambar tu? of course kan...Samsung Galaxy S3.

nak citer sket, ni tepon baru I..
I saje yang baru pakai tepon ni, org lain dah basi pun kan...kan..kan..
nasib baik lah I dapat company yang baik hati mcm ni...menyedekahkan telepon ni pada I..terima kasih lah & bersyukur sesangat. kerna sudi memberi kepada staff miskin mcm aku ni..nak harap aku bli dengan duit sendiri..tkde kot..setelah kan dpt free..rembat je la..at least entry kali ini..tidak meraBak kan poket enbeg aku..yes!!!

malangnya..telepon ini hanya menerima micro SIM, sedangkan, sim card yang aku guna itu..besar gedabak, almaklum ler...berkurun dulu punya. langsung tk sesuai. maka, terhegeh-hegeh lah aku terpaksa pergi ke pasaraya MAXIS utk menukar kan nya..

(gambar hasil curian dari gugel, mintak halal eh)

dah cuba potong tapi masih tak ngam jugak...sebab Sim Card yang aku guna tu sangat sangat zaman dahulu..kalau mini Sim, boleh ler potong..and insert saje..emmmm..sedikit kekecewaan di situ..

tak pe lah..mmg di mana-mana ada masalah..& kita memang tak boleh lari dari masalah..(nmpak macam lari dari topik pulak)



2.12.12

497 : BB cream..flawless giler! nak tau brand apa..jom...

Cyber White Brilliant Cells Extra Intensive BB Creme SPF35/PA+++ (5ml)Cyber White Brilliant Cells Extra Intensive BB Creme SPF35/PA+++
ha..nak buat review pasal BB cream yang ini.  tak payah cerita banyak pasal apa itu BB cream lah ek..satu dunia dah tau apa fungsi & kebaikkan BB cream.

I baru seminggu guna BB cream yang ini..Estee Lauder punya..
vah..vah..vah..flawless giler..memang tahan lama..muka nampak fresh..betul, i cakap lu..tp harga tak berapa nak murah lah..

memang best pakai..i bagi rating                  9.5/9.8..ok tak? yang 0.3 tak ok tu sebab harga dia mahal. bila fikir pasal harga mmg terasa rugi membeli....

ada jugak BB cream brand lain yang bagus, mcm Dr.G, Simplisiti..dll..

lepas sapu dia kat muka, tak pakai bedak pun dah ok..
kalau masa tu kita terasa malas tahap kucen nak beranak, memang elok sgt..press je BB cream ni dari tiub dia..sapu, and dah boleh keluar bekerja or bersantai-santai..

tp, mungkin kesan tk sama pada semua kulit
kulit sy ni jenis yang paling byk masalah pun still resultnya ok
so, pd mereka yg kulit mmg dah ok bak telur di kupas tu,...rasanya lagi lah flawlesssssssssss.

30.11.12

496 : duniaherbs..produk berasaskan HALIA

yes..nama pun blog rabak...

cerita dalam ni semua kisah aku meraBakkan poket enbeg ku..

barang baru ku beli..duniaherbs, losyen halia mustajab extrahot & kapsul pati halia nightriem
bukan masak jer ada guna halia ye..

fungsi utama halia, as we all know..memang untuk pembuangan angin di seluruh badan..sebut buang angin, mesti semua ingat 'kentut' kan..kan..kan..dah ler, jangan ler tak nak mngaku pulak..senyum senyum je tu..

yes, di bawah ini adalah fungsi-fungsi atau kegunaan Kapsul Pati Halia..aku baru makan 3 days.  hasil nya setiap pagi aku akan ke toilet tanpa fail..aku makan 4 biji setiap malam sebelum tidur.  kita boleh makan 4-6 kapsul setiap malam shj. jgn nak makan lebih-lebih kang, smbil tido pun terberak berak, terkentut-kentut.  kesian kat your sleeping partner, terpaksa menghidu bau bauan..yg kurang menyenangkan minda...hik3x

Kapsul Pati Halia Nightriem
  • Merawat sembelit
  • Memecahkan lemak dan selulit
  • Rumusan semulajadi dan tiada kesan sampingan
  • Melawaskan sistem pembuangan dan pencernaan
  • Mengurangan berat badan dan mengempiskan perut
  • Membuang angin dan melegakan lenguh-lenguh badan
  • Menyingkirkan toksin dan merangsangkan peredaran darah
  • Kapsul 400mg (100 biji)

RM35.00

Losyen Mini Mustajab Extra Hot (65ml)
  • Urutan seluruh badan
  • Membakar lemak dan melangsingkan badan
  • Sakit otot dan sendi
  • Kembung perut dan sakit belakang
  • Mengurangkan selulit
  • Melegakan sakit akibat senggugut
  • Sesuai untuk wanita lepas bersalin (Hanya selepas 4 bulan)
  • Lebih panas dari "Losyen Mustajab Pati Halia" biasa
  • Mudah dibawa

RM17.00

yes..ini satu lagi yang membuat poket ku rabak
cuma satu jer nak komen,
even tertera di sana 'extra hot' TETAPI..for me not HOT enuf..huhuhu..

mesti ramai yang dah cuba kan...krim pati halia ini..

27.11.12

495 : cosmoderm spot treatment creme

assalam...

yeay..nak cerita barang baru yang I beli online last week.  cosmoderm spot treatment creme/krim rawatan jeragat. produk ni khusus untuk mereka yg ada kesan jeragat, seperti muka I. 

produk ni belum tau lagi tahap keberkesanan nya sebab baru saje guna dlm seminggu gitu.  hanya sapu kan ke tempat yg berjeragat atau tompok hitam.  guna 2x sehari, malam & pagi.  pakai seperti biasa selepas toner dan moisturizer.

selepas beberapa hari menggunakan produk ini, muka terasa pedih, mungkin kesan hakisan pada tapak jeragat tersebut. see...kesan hakisan..udah macam apa saje kan..dasat benau..sian muka ku..

yang best nya produk cosmoderm ini adalah 100% halal.  kena percaya tau, jangan was was pulak.  yang kedua, harga juga sangat berpatutan..compare dgn produk2 lain..kualiti, not bad..

spot treatment creme ini hanya RM37++ (tak ingat harga sebenar, lebih kurang la tu ek...)

kandungan nya, bearberry, liquorice dan kojic acid yang dapat mengawal pengeluaran melanin di muka.  selain itu ia juga mengandungi Vitamin C untuk mencerahkan kulit dan melindungi dari pancaran UV.  Manakala Vitamin A  pula untuk pembaharuan kulit serta meningkatkan kesegaran.

494 : boros vs bazir

tertarik dengan pengertian ini :-

# BOROS ialah membelanjakan pada sesuatu yang patut tetapi dengan lebih daripada yang sepatutnya,

manakala;

#MEMBAZIR ialah membelanjakan sesuatu pada yang tidak sepatutnya..

jelas..ada perbezaan kan..

fikir-fikirkan, anda di dalam kategori yang mana satu? sila pilih...

16.11.12

493 : kerja

#gambar tkde kene mengene dgn cerita#

esok Sabtu, lusa Ahad, tulat dah hari Senin.  Seminggu sudah bercuti, terasa malas benar nak bekerja. Tapi sebab nak mencari rezeki, terpaksa lah jugak.

macam tu lah rasa keboringan utk kembali bekerja. korang boleh ke baring mcm gaya gitu? kaki terkehel gitu..

14.11.12

492 : mascara

assalamualaikum..dah lama tk apdet blog.  harini bercuti, so nak cerita lah sikit pasal alatan mekap yg paling wajib daku pakai..

dari gambar di atas rasa nya korang dah tau, apa alat mekap yg mesti daku pakai setiap kali bermekap.  kalau nak tido di mlm hari tk payah ler tenyeh semua tu lagi, ni cerita di time nak bermekap la..

daku rasa cukup tk puas hati kalau tidak mengenakan mascara. korang tau apa mascara? yes, pelentik bulu mata.  ini tk beerti bulu mataku tk cukup lentik...tp dengan memakai mascara ni, bulu mata menjadi lebih tebal, panjang & melentik.  tp tk lah sehebat bulu mata palsu.  daku lebih suka bulu yg original tau..bukan macam Rozita Che Wan..

setakat ini daku mempunyai 4 koleksi mascara yang menjadi kesukaan ku..
Impact Lash Long Mascara dari ZA
Long Lash waterproof mascara dari AVON
Waterproof mascara dari DODO &
high impact mascara dari CLINIQUE

aku sayang sgt dengan ke-4-4 mascara ni.  setiap hari mesti pakai..bukan lah sekali ke4-4 daku guna serentak.  biasa nya daku pakai 2 lapisan.  1 lapisan bagi memanjangkan bulu mata & satu lapisan lagi bagi melentik kan bulu mata.

sekarang terasa macam nak beli seketul lagi, brand silky girl. aritu ada offer kat Watson..tp, tunggu lah, yang ni pun belum habis lagi.  mascara biasanya tahan selama 6 bulan kegunaan. lepas tu ia mula mengeras atau membeku.  masa tu boleh campak dah..

sekian..

25.10.12

491 : Slmt Hari Raya Aidil Adha

Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada smua bloggers
meski pun raya ini tidak di sambut semeriah Hari Raya Aidil Fitri, namun..ianya tetap bermakna di hati kita

Maaf Zahir Batin..

Berapa ekor lembu terkorban? 

24.10.12

490 : mak dara weiii

gambar pinjam pakcik gugel

vah..vah..vah..tengok nama kopi saje sudah boleh bayangkan khasiatnya..mesti kita terus terfikir,  lepas minum nampak macam anak dara..meski pun sudah bergelar 'mak'  hahahaha..percaya ka?

semalam aku jalan2 and singgah kat satu kedai yang jual barangan ubatan herba...skodeng punya skodeng..ternampak kopi mak dara ni..mereka jual dlm loose peket.  RM1 sepeket..aku pun terus beli 3 peket and cuba minum.  tak rugi beli..rasa mmg bes..kopi yang sgt fresh..

Kandungan : Kopi Arabica, Gula, Krimer tanpa tenusu dan ekstrak akar serapat.
Sepeket berat bersih 20gm

cara minum dia macam kopi 3in1 tu..letak dalam cawan, campurkan air panas atau air sejuk pun boleh..dan kacau..kacau..kaca..sampai sasau..eh...eh..smpi sebati..lepas tu minum

21.10.12

489 : Hada Labo Facial Wash

 Shirojyun - bau lebih wangi


gokujyun - bau kureng sikit

Ye, hari ini nak cerita pasal facial wash Hada Labo spt gambor di atas.  Ini ada 2 jenis facial wash keluaran Hada Labo yang pernah ku cuba..

Yg pertama tu mengandungi arbutin, ianya amat sesuai utk muka yang ada dark spot, itu pasal aku cuba.  Lepas tu, aku cuba pulak yang kedua itu..jenis biasa..

Aku suka kedua-dua facial wash ini kerana amat selesa di pakai.  Selepas mencuci muka, tidak terasa apa2..walau sedikit rasa ketegangan pd muka..tidak sama sekali.  Terasa sungguh fresh sekali..
mungkin kandungan chemical yang sgt sedikit digunakan..

Ternyata memang best sekali.  Overall aku kasi 4.5/5 points..cuba lah!  Terdapat di farmasi2 terkemuka spt Watson, Guardian, hypermarket spt Tesco juga

14.10.12

488 : santai-santai

suatu malam..kami santai-santai, bantai-bantai je kat mana pun..kami tangkap gambar..



sambil makan aiskrim..sejuk..makan jugak iceream

choccotop





cantik lampu kat belakang tu..tk dpt nak bergambar di ICT..sini pun jadi

487 : CSR ke kg genting Sahom

Sabtu 13.10.2012 kilang kami menganjurkan CSR, (Corporate Social Responsible).  Kami seramai 20 orang telah pergi ke perkampungan orang asli di kawasan Sahom.  Nama kampungnya, Kg Genting.  Best tak terkira, kerana berpeluang melawat kampung orang asli mcm ni, bukan selalu dapat pergi pun. Tapi secara kesuluruhan kampung orang asli ini agak sudah banyak terbela nasib mereka.  Ada 2 3 buah rumah yang sudah ada Astro..modern kan..jalanraya pun dah di tar dengan baik..tkde lagi lecah, becak semua tu..klasss..





beberapa gambar kenangan ketika berada di sana.  sungguh aman tenteram kampung mereka..jiwa kami pun amat tenteram ketika itu jua..


di antara baranga keperluan harian yang di dermakan kepada mereka.  selain ini, pakaian2 terpakai tetapi yang masih elok elok belaka, turut di dermakan kepada mereka



paling susah nak dapat kan stok minyak masak.  kerana minyak masak merupakan barangan kawalan.  Tesco, Giant, Mydin semua tk kasi beli banyak, setakat 2 botol sorang saje..bayangkan berapa round nak beli..baru dapat 20 botol..mmmm..


yang berkotak-kotak di tepi sana adalah antara baju baju yang terpakai, tapi sumpah..keadaan baju tu semua elok2.  Ada yang belum di pakai lagi pun..masih ada tag harga kat baju..tengok lah, mewah sungguh kita kan..beli..pastu tak mau pakai...beli lain pulak..emmm..


diantara masyarakat asli yang hadir..ramai sebenarnya..ada lagi satu khemah kat tepi sana..sambutan sungguh baik.




selepas menyerahkan barangan utk di derma, kami buat sedikit game utk kanak-kanak asli ini.. sambutan sungguh meriah..tak sangka..ingatkan dia org malu-malu, tapi salah jangkaan kami.  ramai juga yang pandai berbahasa melayu sbb sudah ke sekolah kan..

sayang nya lebih kurang pukul 12.30 tgh hujan mula turun.  elok makanan sampai..tapi sempat jugak kami serta orang2 asli kampung tu menjamu selera..nasi minyak + ayam masak merah + sayur campur..ranap...syedappp..

acara selesai dalam pukul 2.00 gitu.  Selain ini, kami juga membaiki elektrik di rumah2 mereka & saluran paip yang rosak.  Kilang kami kan ada chargeman..apa susah..semua beres..

balik dengan happy...