5.11.09

188 : perigi buta

setiap hari anak2 aku menyuruh aku buat kuih 'perigi buta'
itu pun selepas dia org dpt tahu yg kuih itu adalah makanan tradisi keluarga kami
bermula dari zaman datuk nenek lagi..mmg sedap, asben pun suka
tp agak manis
tk sesuai utk mereka yg ada kencing manis, ye
.
pertama kali mereka merasa makan kuih ini
ketika aku pergi ke rumah abg ku yg sulong tempohari..
.
korang pernah tengok tak kuih 'perigi buta' ni :)


bahan:
tepung pulut, santan & gula
buat bentuk perigi
letak dlm piring kecil
....kukus..

aku rasa tkde org yg tahu macam mana roper kuih yang ini
klu aku buat aku tayang gamba okeh~

10 comments:

Razman said...

sgt yakin rupa kueh tu x mcm perigi lnsung..

blueCITY said...

heeeeeeee

baru 1st time dengar nih,
nak gak tahu camno ropernya
lagi best kalo dapat rasa kuihnya
kahkahkah

lapo la plak, ekekk

mugiwara said...

tatau pun.
tak pernah dengar pun.

ini kuih yang dah pupus nih. kot~

cepat buat.
hari ni jugak.
tayang gambar!

mamai said...

mak eh ada ker nama kuih macam tu

LiNda said...

nama kueh tuh first time dengar.

cara buat kueh tuh macam simple jek kannn...

apakata akak buat, then hantar kat saya . biar saya rasa ! muahhahaha

fadzilah said...

sedap kuih tu kan!!
tapi dah lama tak buat..tiba2 pulak teringin nak mkn kuih perigi buta.

nahmy said...

kuih lompang kot tu? entahle...walaupun kuih perigi buta tp bila makan takde yg pejam mata kan? kan?

[-suziey-] said...

camne rupenye tu..tunjuk la gbr

arryani said...

Gambor mana.......

Rozita said...

Razman,
ada gak sikit2 rupa perigi


blue,
nak rasa? nnti ek..lam mmpi :P


mugi,
amvoiii....hajat hati esok br nak buat, ari sbtu


mamai,
ada, mamai oiiii


LinDa,
akak pos kang, takut abg posmen tu ngap pulak he3


Lah,
mmg sedap. cu makan umah pak sulong aritu. rasa mcm nak try cuba buat..takut x jadi le fulaks :)


Nahmy,
tq singgah blog sy. bukan kuih lompang tu. kat tengah2 dia ada air gula, mcm air perigi


Suziey,
nnti akak buat, akak letak pic kat sini


Yan,
nanti daaaaa,