29.12.09

211 : kembali ke sekolah


ini gambar kami jalan2 shopping utk kelengkapan sekolah dua minggu sudah. tiap-tiap tahun poket mak pak akan rabak bila sekolah nak bermula. semuanya nak di beli baru, baju, kasut, beg, pen, pensil, pencil box pun dia nak beli baru...cuba bayangkan...serba berdiri nak baru2 belaka utk ke sekolah ..dia org ingat duit bole jatuh dari langit kot.


pendek kata, semua sudah selesai utk anak2 aku, buku pun sudah di beli. cuma tunggu bayau yuran aje..yuran boleh utang kan cikgu kan..kan..kan???? ujung taun baru bayau..boleh tak?????


dulu2, masa zaman aku kecik...pakai je mana yang ada..kecuali baju sekolah & kasut sekolah, itu pun sebab saiznya udah bertukar, klu tak..mungkin pakai yg lama aje. beg sekolah pun kalau rosak baru tukar. kalau tak pun, dapat harta pusaka turun temurun, maksudnya, ambik beg kakak yg masih elok..sambung guna. berbeza sungguh dgn budak2 jaman skrg...

8 comments:

en_me said...

harta pusaka kannns.. ehehe

mugiwara said...

lepas tu tengok pagi pagi nak pergi sekolah siapa yang liat nak bangun.

[seminggu pertama mungkin tak boleh tidur malam~]

Rozita said...

en_me,
dulu family bukan org senang. tu pasal kena amik harta pusaka


mugi,
bangun pagi dia orang NO hal. nak blaja je yg dia org malas :)

Mak Su said...

dulu turun temurun, sekarang lain-lain...zaman dah berubah

U-jin said...

betui3...dulu kita x pandai lansung demand...bdk2 sekarang pandai dah demand2 nak itu ini

Nazz said...

Salam...

Best betul bebudak sekarang nih.. mintak tu.. dapat. Mintak ni... dapat.. Kenapa lah aku dulu tak macam diorang... kan best..

blueCITY said...

anak2 zaman la ni beruntung,
semua dapat baru
semua nak tukar baru

Rozita said...

mak su,
skrg semua nya udah berubah


u-jin,
teringat zaman kita dolu2 ek


Nazz,
salam. untung kan budak2 skrg



BluE,
mmg dia org sgt2lah beruntung