Tumis dahulu lada . Bila dah garing dan masak ( jgn hangus) barulah perah air asam jawa dan masukkan ikan . Belacan ? terpulang pada selera . Tapi Asam Pedas Johor , takde belachan . hee
Ke dua Asam Rebus .
Lada + Air Asam jawa semuanya di campurkan sekali and terus didihkan atas dapur . Bila mendidih barulah masukkan ikan . Selalunya Asam Rebus mesti masukkan nenas . Barulah ada ummph !
10 comments:
x pnah masak..
hehehe...
kl asam pedas rebus.. tak
kalau yang tumis tu..ade letak sikit
:P
gHoSt,
la...makan ko pernah tak?
hanie,
cili tu tumis ler.
yg rebus tu cmner pulak?
erkk xpnh plak letak blacan..nape?
mak tak penah letak :P
Asam pedas ada 2 kategori ..
Pertama Tumis Asam Pedas .
Tumis dahulu lada . Bila dah garing dan masak ( jgn hangus) barulah perah air asam jawa dan masukkan ikan . Belacan ? terpulang pada selera . Tapi Asam Pedas Johor , takde belachan . hee
Ke dua Asam Rebus .
Lada + Air Asam jawa semuanya di campurkan sekali and terus didihkan atas dapur . Bila mendidih barulah masukkan ikan . Selalunya Asam Rebus mesti masukkan nenas . Barulah ada ummph !
org rumah sy tak letak belacan pun....
aku orang melaka...so masak asam pedas mmg tak letak belacan hehehe tak sedap
sy tak pernah letak belacan..
suziey,
tkde la, saje tanya
juliet,
ko pernah ke masak?
LinDa,
tenkiu. Siap resipi lagi
mamai,
huh..aku masak pun tak sedap juga :)
Aida,
akak pun tk letak. masak rasa tk sedap. macam pernah dengar org ada letak belacan, tu pasal tanya
Post a Comment