26.8.10

311 : dulu or skrg

Raya/Puasa Dulu2 vs Raya/Puasa Skrg:-

Dulu2 : Pasang pelita panjut/pelita buluh
Skrg : Pasang lampu lip lap

Dulu2 : baju raya sorang selai jerk..tk kira pesen apa, kaler apa
Skrg : baju raya berpasang2; kaler baju sefamili di pagi raya wajib sedondon

Dulu2 : takde green paket atau angpau..nak kasi kira sedekah ; tu pun dua tiga posen je
Skrg : wajib ada green paket itu..kalau tidak kita akan popular dgn nama
Hj Bakhil bin Hj Kudukut...kena ada meskipun sanggup keluarkan duit ASB heheheh

Dulu2 : kuih raya semua buatan sendiri
Skrg : kuih raya main tunjuk2 aje...sekelip mata boleh siap berjenis-jenis kuih

Dulu2 : ziarah menziarahi saudara mara, jiran tetangga, jiran yang tak bertangga..
tk payah buat appointment, tak kira hari/masa
Skrg : kena tunggu jemputan open house dulu....baru lah kita beraya...kuikukui

Dulu2 : di hidang dgn air kopi/teh o. kuih bakar, dodol, ketupat, kuih baulu
Skrg : di hidang dgn, air pepsi, coca cola, Revive, 100plus, mirinda; almond london
tart nenas, kuih putar alam...dll


korang rasa..raya yang mana paling bes???

11 comments:

kucingorengemok said...

raya yang best adalah yang boleh baring depan tv sambil tengok drama, bangun jap cari makan, sambung balik baring sambil tengok drama... hehe

alien said...

raya tengok sarkis minum air sirap
heaven~

Matahari said...

Raya dulu best - sbb dpt duit raya. Makcik kayo!!! Raya skrg - dah la tak dpt duit, kena plak bagi duit raya. Makcik kayap!!!!!! :)

Rozita said...

KGG...maknanya, tkde kemana mana dan tkde siapa yg dtg hahahah
bes jugak tu..aman


alien...aman jugak lah, ko pun sama cam KGG

Matahari..zaman berubah. Dulu merasa kini terasa..kuikuikui

SFAW said...

dulu atau sekarang, untuk budak2 pulak yang penting dapat duit raya..

WaQheh said...

dulu...dulu...dulu...sbb dpt duit raya...sekarang kena bg duit raya...hihii...

ber_u_wang said...

raya dulu walau hanya ala kadar tapi meriah kurang orang mati kat jalan raya..berbanding sekarang ni

en_me said...

raya dulu2 xde astro lohh.. uhuhu

Mak Su said...

dulu lagiiii best :)

tasekM said...

aku suka dulu2 sbb dulu2 dpt duit raya. he he.



.

DrSinga said...

dulu2 kat TV mesti ada rancangan 'sarkas' pagi-pagi raya...