23.12.10

379 : Resdong

korang mesti pernah dengar atau tahu apa itu Resdong kan?
ini lah penyakit keturunan aku...boleh kata kan dari mak pak smpi kami adik beradik
semua ada penyakit ini, just that, ada yg teruk and ada yg tk berapa teruk

Resdung atau sinusitis dalam bahasa perubatan nya..terlalu sinonim dgn kita semua.
Ianya adalah alahan atau allergy kepada habuk, kutu, pijat dan yang paling utama ialah
makanan.

Tanda-tanda Resdung ialah apabila kerap kali gatal gatal pada hidung, kerap bersin, berhingus
atau berkahak pada waktu pagi, ataupun mata yang selalu berair..

Begitu juga lah dengan saya.....sangat sensitip kpd makanan laut seperti udang, sotong, kerang dll. Bila makan saje..next minute terus gatal gatal atau pun bengkak bengkak pd badan serta muka..teruk kan??? Lagi tak mau pantang makan....aku ni pantang nampak makanan....makan...makan...




Selepas aku mencuba pil ini..yang harga nya amat berpatutan, hnya RM 16.90 sebotol. Aku rasa ada perbezaan nya..lepas makan makanan laut..aku tak lagi gatal-gatal. Alhamdulillah..
Aku tak perlu lagi ambil ubat allergic dari hospital atau klinik..kerana ubat-ubat ni aku rasa boleh menggemuk kan badan meskipun takde steroid...emmmm...ntah lah...
susah kalau dah alah atau allergy ni....
hari hari kena telan obat... :)

1 comment:

♥ manje ♥ said...

salam kak

kita pon allergik gak
segala macam allergik
hilang smggu nati dtg balik
kena mkn ubt ar smpai bebila... ~