13.10.09

169 : poco2




mesti korang pernah dengar tarian poco2 kan?
mungkin juga pernah menarikan nya..



tarian ini berasal dari Filipina
bukan nya dari Indonesia seperti yang kita sangka kan
tarian ini sebenarnya di tarikan oleh masyarakat KRISTIAN
ketika upacara sembahyang mingguan mereka
pergerakan tarian ini membentuk seperti SALIB


mungkin kita tak perasan
ini adalah salah satu cara musuh2 Islam
hendak memperdaya kita, kaum ISLAM
sama spt tarian YOGA
yang telah difatwakan HARAM
kerana menyerupai agama HINDU


setakat ini, tarian poco2 ini belum lagi difatwakan haram
marilah sama2 kita fikirkan dan
berdoa semoga
ada pihak2 yang akan mengkaji tarian poco2 ini secara terperinci..


sama2lah kita pikir pikir kan...


(sumber : email)

20 comments:

kakchik said...

tak kira tarian ape pun, semuanye haram. melalaikan..cewah cam ustazah plak:))

LiNda said...

Salam zita...

Ada gak terima email tentang tarian ini . Kalau ianya memesongkan, harap ada pihak tertentu ambil perhatian .


Sama-samalah kita renungkan ..

arryani said...

Hah!!!

ye ke???

Slalu gak ada mmbr ajak pegi join nari tarian nih..

tapi, mls...

tapi, yg pnting, niat kita kan...

matahari said...

setujus dgn arryani...yg penting nawaitu. ;)

Julia & V said...

salam :)
jmput2 lah bace novel sy ;)


http://jeritanyangpudar.blogspot.com

online novel :D

time kasih

blueCITY said...

salam semua,
nawaitu tapi kalo caranya salah pun tak leh kan,
maksud saya,
matlamat tak menghalalkan cara,
seperti niat kita nak tolong orang, tapi kita g curi duit orang nak beri kat org lain, ekekkek. sah2 salah, walo hati baik, hoooo

i pernah ikut tarian poco2 ni kat taman tasik bangi. punya la susah belit2, malas dah huwaaa...

yup, musuh2 islam tak pernah putus asa mencari2 idea nak menjatuhkan akidah umat islam. memang melalui musik, fesyen, sukan lah cara depa2 melalikan kita umat islam.

Bro_mie said...

hmmmm.....bagus juga ni kalo di bawa dalam perbincangan masa kuliah, bleh dgr pe kata lecturer syariah.....

julietchun said...

byk dpt email psl tarian ni, tapi belum ada yg tampil beri penjelasan.

Rozita said...

[kakChik] betul tu ustazah. sy tk pernah menari pun

[LinDa] ye, sama2 kita sebarkan & renung2kan

[Yan] niat tak akan menghalalkan cara

[matahari] sama ek?

Rozita said...

[julia] salam kenal. tq singgah. insya-allah ada masa sy baca novel on9 awak tu..novel kat umah pun tk abis2 lagi ni :)

[blue] sy amat setuju dgn pendpt awak ni..bagus ye

[bro] bawa jgn tak bawak. nnti citer kat kami ek

[juliet] kita sering leka dlm sedar

[-suziey-] said...

aah kan kak..org skang ni lebih nk ikt trend..xsedar pn trend tu sbnrnya idea musuh islam nk hancurkan islam cara halus..kita mudh terpedaya dan terikt2 cara org luar..

jajazuzu said...

tp ramai yg excited kan? makcik2 kat umah flat tu pun bleh tahan gak menarinya

INTAN said...

x berani nk komen lebih2....tp pd daku 1 aje...dlm kehidupan kita...ada byk menda yg kita guna yg menyerupai salib....antara kida sedar atau tidak...

yoga d haramkan sbb ada unsur2 pujaan bagai...

tp ini sekadar pendapat manusia yg jahil dh kerap melakukan senaman poco2 ni....bagus utk kesihatan....

U-jin said...

poco2 tu cam exercise gak...bagus..
yg lain2 tu br tahu ni...adeh mcm2 yer kak

Rozita said...

[suziey] dunia akhir zaman, dajal nya byk sgt

[jaja] sana sini poco poco eh!

[Intan] ye..ramai yg narikan poco2 sebab exercise

[ujin] akk dpt ni pun dr email. betul atau tidak wallahualam..
saje nak share.

en_me said...

yg penting niat ghitewww.. tapi kalo minum air arak, memangla haram kannnns.. ehehe (macam ustaz fulakkks)

mamai said...

muzik itu juga alat untuk melalaikan kita...ada banyak cara mereka untuk memesongkan akidah kita

POSH76 said...

bestnyer POCO2 kalu ada geng...hehe

Rozita said...

[en_me] niat pun kena tengok keadaan jugak

[posh] oppocot, poco poco hehehehe

[mamai] setuju ngan stetmen tu

Rozita said...

[en_me] niat pun kena tengok keadaan jugak

[posh] oppocot, poco poco hehehehe

[mamai] setuju ngan stetmen tu