20.7.09

118 : kisah ujung minggu

aktiviti sabtu; aku ke AVON utk ambik beberapa barangan keperluan aku & yg telah di order oleh kawan2.

kali ini aku cuba utk ambik supplement Spirulina. dah lama aku tak makan Spirulina, sudah lebih kurang 2 tahun aku tinggalkan.

dan sekarang aku ingin mencuba nya kembali. apa kebaikkan nya? ehheeh aku pun tk pasti..aku main hentam aje...
(hasil dari pengugelan : Kebaikkan Spirulina )

vit C tu pulak utk anak2 aku....dia org suka sgt, makan macam gula2 aje..





aktiviti Ahad; oleh kerana tiada projek khusus utk minggu ini, aku pun hanya bersantai2 aje di rumah..

buku ini ada lah hadiah dari seorang rakan forum; Zurita, sempena besday aku yg baru lepas.

jalan cerita yang agak lain dari novel2 biasa yang aku baca/beli.
novel ni bukan keluaran Alaf21 mahupun buku prima atau jemariseni..

penulis buku ni, orang Indon..
jln cerita yang simple tetapi menarik..
mengandungi kisah2 keagamaan/ketuhanan..

best...sehari aje aku selesaikan..

sekian laporan saya~

16 comments:

[-suziey-] said...

hahah..sabo je la...main mkn je la ek..xpe kalu nk tau khjasiatnya google ajek..ekeke:D

vit tu sesuai dr umur bape ek? aQeel dh bole mkn ke?

Rozita said...

okie suziey > udah di gugel kan. thnks for de idea..

mawar merah said...

Spirulina ada GLA ie satu bahan yang bertggjwb keatas kebanyakan fungsi baik dalam badan. Lebih 8x (kalau tak silap) dari Evening primrose oil dan dia ada juga kandungan protein dan B complex secara semulajadi. Disamping stabilkan hormon dll boleh juga bagi tenaga dan bersifat antioksida...bagus tu utk amalan...hehehe, sekadar brkgsi info.

Rozita said...

thnx mawar for de info. nmpk nya lps ni kena beli EPO pulak. amat sesuai utk insan berusia mcm akak kan? :)

arryani said...

Spirulina tu mmg bgus...

Kakak saya ada makan..tapi harganya boleh tahan la...Sebotol dalam RM160 kalo tak silap...

Saya blm penah cuba..

Tapi, tgk pd kakak saya tu, nmpk awet muda beb!!

Rozita said...

arryani > yg akak beli ni murah aje. sbb contents 60 tablets 300mg. kena makan 3 bj twice daily.

Bro_mie said...

anak saya pun suka gak champs tu, tapi x leh bagi lebih 2 biji....takut effect kat buah pinggang dia lak

julietchun said...

kekadang kita selalu abaikan supplement penting macam ni kan.

Rozita said...

yes bro. over dose susah nnti..cirit birit pun boleh

juliet > biasa lah tu, masa kita sihat, mmg tk ingat semua tu.
bile umur dah dekat 40an ni..baru teringat sikit2 nak jaga hahiho~

Hint PerihaL said...

klu saya kak..satu novel.smiggu..susah sgt nk habiskan cepat..msti tertido.

Rozita said...

Hint > jgn ler baca sambil baring2, mmg ler tertido
baca duduk..sure cpt abis..tp bergantung jugak pd cerita. klu sedih ke..tk best ke..kena stop2..
ambik masa gak ler

U-jin said...

mkn spirulina ni bagus katanye..tp lum penah cuba pong

en_me said...

pinjamm volleeee.. ehehe

Rozita said...

u-jin > kena cuba tu

en_me > mana volley!

fadzilah said...

cu...best ke novel tu..
kalau best bwk la blik kg...bleh pinjam..

Rozita said...

ok lah. nnti cu bawak balik kpg.
ok ler jugak, tkde ler kisah cinta manjang..yg ini soal ketuhanan..