28.7.09

125 : jimat ~ jgn smpi kedekut





1) Amalkan sikap menabung; dah nak abis tahun 2009, agak2nya tabung korang dah penuh tak? atau pun hanya 1/4 ?


.


2) Kurangkan penggunaan kad kredit; elakkan menyimpan kad kredit lebih dari satu. Ingat lah bahawa kad ini merupakan kad hutang. Guna kan ketika perlu sahaja.


.


3) Senaraikan barangan yang hendak di beli; sebelum pergi shopping, sediakan terlebih dahulu senarai barang2 yg hendak dibeli. Beli lah barangan yang perlu shj.


.


4) membeli barangan tempatan; yang ini moskel sikit. barangan tempatan ni murah ke?


.


5) jimatkan bil elekktrik & air ; pasang lah lampu di tmpt yang perlu. Jimatkan air, tp jangan ler smpi mandi sekali sehari jerk.


.


6) menikmati hidangan di rumah; hentikan tabiat suka makan di restoran. gunakan wang tersebut utk membeli bahan mentah dan masak lah di rumah. cara ini sekaligus dpt meningkatkan keharmonian keluarga..



peringatan ini utk kawan2; juga terutamanya kepada diriku sendiri :)

19 comments:

INTAN said...

daku mandi sehari sekali je...ahaks...sgt penjimat

Bro_mie said...

mungkinkah aku jadikan megi sebagai makanan asasi....

paiseh said...

gua follow!

Rozita said...

INTAN > akak tau, tu tkde kena mengena dgn berjimat kan??? :P

bro > lari org rumah klu mu tuko makanan asasi hahahha

paiseh > I folowww 50-50

kakchik said...

no. 3 & 6, ko follow ke? manjang je tebeli sesuatu bila window soping. hi..hi.. jgn mare....

Rozita said...

kak chik > perlu kah aku jawab soklan mu itewww???
no komen..no komennn :P

Rozita said...

KC > smlm jln2 kat Ipoh parade..offer beb..nyaris2 lagi terbeli enbeg sembonia..kasut pun cantik2 you...astaghafirullahal'azim ...

[-suziey-] said...

waaa sy slalu dh buat list brg tp sallu terbeli yg xde dlm senarai..ekekL:D

nurdaniella said...

salam rozita.. huhu.. duit tabung?? tabung pun tak beli lagi.. huhu..

kakchik said...

tu la.. lain kali senaraikan brg nak dibeli....keh..keh..

tapi..., ye ke? rasa cam tringin nak gi ipoh lak mgu ni.. ish..ish.. memg xleh pakai le no. 3 tu. hi..hi..

aRe_uDear said...

ade tip la.. bgus2.. tuk panduan bersame tuh huhuu..

Rozita said...

areUdear > sharing is caring :)

kak chik > lai lai..tggu

nurdaniella > buat tabung guna tin sardin hahahahha

suziey > penyakit tu sama ngan akak

en_me said...

baru nak tukar washing machine.. ehehe

hidet said...

item number 3 : Senaraikan barangan yang hendak di beli

ini yg masalah nye..
biasanya mmg dah ada senarai..
tapi bila sampai ke kedai, mak aih..berbungkus2..kad kredit gak jadi mangsa..

kalau nak apply kad kredit cimb, leh cari saya ye.. :)

Rozita said...

en_me > klu mmg perlu tukar, tak salah. jgn ler beli washing machine smpi dua tiga kahkihkoh

hidet > amboi...siap promo lg tuh..

arryani said...

Wakakak..

tak tahan tgk ada org promot kad kedit....

K Ita..

kalo nak jimat lagik, meh kita redah umah org time makan ..

untung2 dapat makan free..

tak yah kuar duit!!wajkakakaka

0p/s jangan lakukan aksi ini tanpa pengawasan org lebih tua!!aaahahah

Rozita said...

arryani > bagus punya petua. mcm kartun hagemaru jerk..

Nurhayati said...

owh sangat berinfomatif.. mmg sesuai tuk orang yang boros cam daku ini.. huhu

mugiwara said...

insaf2...

sy mmg aku simpn duit. jrng bnje.
tp kalau dh sekali nk belnja, sy mmg tak pikir duit keluar brape...
slalunye cmtu.